​​Soarta sutelor de copii fără acte, luați de lângă părinții lor, rămâne încă neclară la o zi după ce președintele Donald Trump a hotărât ca părinții să fie ținuti împreună cu copii lor în timp ce sunt deținuți sub acuzația de a trece ilegal frontieră, scrie BBC.

Imigranti in celuleFoto: YouTube

Însă, conform legislației din SUA, copiii migranți nu pot fi reținuți mai mult de 20 de zile de către autorități. Melania Trump a vizitat un centru de detenție pentru imigrație din Texas.

Oficialii americani au exprimat mesaje mixte în ceea ce privește soarta a cel puțin 2.300 de copii luați de lângă părinții lor începând cu 5 mai, după intrarea în țară fără documente.

În timp ce adulții sunt ținuti în custodie în așteptarea aparițiilor în instanță, copiii sunt trimiși în celule pentru deținuti, depozite convertite și corturi în deșert, în conformitate cu politica "toleranței zero", introdusă în aprilie.

În cazul în care administrația dorește să rețină familiile de migranți împreună pe o perioadă nedeterminată, în timp ce cazurile lor se vor revarsă prin sistemul juridic, va fi nevoie de Congres sau de instanțele judecătorești pentru a modifica regulile existente.

În conformitate cu o hotărâre din 1997, copiii fără acte de identitate pot fi reținuți timp de cel mult 20 de zile de către oficiali americani în domeniul imigrației. Ordinul executiv al domnului Trump solicită modificarea acestei hotărâri.

Dar analiștii spun că este puțin probabil ca limita privind reținerea minorilor să poată fi răsturnată în următoarele 20 de zile.

Preşedintele american Donald Trump şi-a apărat din nou, marţi, politica foarte controversată de despărţire a familiilor de migranţi, afirmând că aceasta este singura opţiune posibilă într-o luptă eficientă împotriva imigraţiei clandestine.

Într-un interviu acordat Agenţiei "Reuters", Papa Francisc critică politicile Casei Albe şi aminteşte de documentul episcopilor: "Populismul nu este răspunsul la drama mondială a imigraţiei şi divizarea familiilor este împotriva principiilor catolicismului.".

Jeff Sessions, procurorul general al Statelor Unite, a fost întrebat de către Laura Ingraham, gazda unui talk-show de pe Fox News, dacă asemănarea dintre politica de imigrare a lui Trump și Holocaustul a fost rezonabilă. "Ei bine, este o exagerare. Desigur că în Germania nazistă, evreii nu erau lăsați să părăsească țara.".