Summitul NATO, programat pentru 11 şi 12 iulie la Bruxelles ar putea oferi ocazia "începerii negocierilor de primire a Macedoniei de Nord în alianţa nord-atlantică, graţie acordului la care a ajuns cu Grecia cu privire la noua sa denumire" a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-un interviu acordat reţelei franceze de televiziune France24, potrivitTo Vima, citată de Rador.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

De asemenea, Jens Stoltenberg s-a arătat convins că liderii ţărilor-membre ale Alianţei Atlantice pot şi vor da dovadă de unitate la reuniune, în ciuda divergenţelor dintre ei. "Sunt absolut convins de capacitatea Europei şi a Statelor Unite ale Americii de a rămâne unite în timpul summitului, în ciuda divergenţelor importante dintre ele şi să arate importanţa legăturii transatlantice", a declarat Stoltenberg în cadrul interviului.

"Dezacorduri importante"

Secretarul general al NATO a dat în mod repetat asigurări cu privire la unitatea transatlantică după reuniunea miniştrilor apărării ai alianţei din 6 iunie de la Bruxelles. El recunoaşte că există divergenţe importante între SUA, aliaţii europeni şi cei canadieni în cadrul NATO în ceea ce priveşte comerţul şi acordul din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, din care preşedintele american, Donald Trump, şi-a retras ţara.

Secretarul general al NATO a insistat că a primit asigurări de la preşedintele american cu privire la "angajamentul său personal" faţă de Alianţa Nord-Atlantică. Trump caracterizase în mod repetat NATO drept "inutil" în timpul campaniei electorale, provocând îngrijorare în rândul aliaţilor Washingtonului.