La Stampa: Merkel şi Macron, palmă dublă dată Italiei în privinţa migranţilor: Planul UE asupra debarcărilor "şchiopătează"

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 21 iunie 2018, 2:34 Actualitate | Internaţional


Emmanuel Macron si Angela Merkel
Foto: Agerpres/Xinhua
Angela Merkel şi Emmanuel Macron regăsesc armonia (între ei) şi profită pentru a lansa două palme pe obrajii Italiei, una în cazul navei Aquarius şi una asupra obligaţiei de a reprimi migranţii care au fugit în alte ţări europene. În pragul summit-ului din 28 şi 29 iunie, tema imigraţiei continuă să fie prioritară în agenda europeană, însă pentru guvernul Conte nu va fi uşor să primească soluţii inovative, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Şi un acord în privinţa reformei de la Dublin nu se întrevede la orizont. Va trebui, prin urmare, să se continue cu primirea navelor şi să se lucreze la situaţia centrelor gestionate de agenţiile ONU pe rutele imigraţiei, pentru a evalua acolo cine are efectiv dreptul la protecţie internaţională şi cine nu. Centre care sunt un lucru diferit de hotspot-urile UE, pentru că sunt finanţate de europeni, dar lucrează sub administraţia şi, în special, sub steagul Naţiunilor Unite.

Cu câteva zile înainte de Consiliul European, Donald Tusk a încercat să repropună o idee care, din când în când, reapare pe masa negocierilor UE: redirecţionarea navelor spre alte ţări nord-africane. Tunisia în principal, poate şi Egipt. Unii se gândesc să includă Libia, chiar dacă readucerea pe continent a migranţilor salvaţi în ape internaţionale ar putea încălca normele internaţionale asupra expulzărilor.

Proiectul, în complexitatea sa, ar avea susţinerea UNHCR (Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi), care recent a adresat o serie de apeluri la responsabilitate către ţările nord-africane. Aceste ţări ar trebui să se limiteze să permită instalarea centrelor UNHCR şi OIM în porturi şi spaţii naţionale, unde să examineze situaţiile migranţilor şi de unde să pornească operaţiunile.

Pe de o parte, relocările în Europa pentru cei cu drept de azil (dar până acum statele UE au pus la dispoziţie numai 25.000 de locuri la un plan UNHCR de 40.000 de beneficiari), pe de altă parte repatrierile voluntare asistate în ţările de origine pentru cine nu respectă cerinţele.

Problema este că planul pentru gestionarea în "outsourcing" a debarcărilor este privit cu scepticism. Marţi, comisarul Dimitris Avramopoulos (Imigraţie) a fost clar: "Cunoaşteţi cumva vreo ţară care doreşte să găzduiască un centru în care să fie cazaţi migranţii care se îndreaptă spre Europa?".

Diferite guverne europene se fac că nu aud. Angela Merkel şi Emmanuel Macron au părut, marţi, foarte amabili. Cancelarul s-a limitat să spună că ideea "nici măcar nu a fost discutată vreodată de reprezentanţii statelor UE". Tusk se va afla miercuri la Roma şi va discuta despre subiect cu premierul Giuseppe Conte. În Capitală, ministrul de externe Enzo Moavero Milanesi se va întâlni cu omologul său tunisian pentru a reînnoda relaţiile după polemicile cu Salvini. În septembrie 2017, într-un interviu acordat cotidianului "La Stampa", Khemaies Jhinaoui a afirmat clar şi concis: "Nu vom accepta niciodată centre pentru migranţi în Tunisia".

Macron a invitat la precauţie faţă de "soluţii simple" şi nu a pierdut ocazia să atace din nou guvernul italian în cazul navei Aquarius: "Nu vom răspunde niciodată în mod pozitiv în faţa strategiilor care sunt în mod clar necooperative". Parisul a confirmat susţinerea acordată Berlinului cu privire la "respingerile" intra-UE: "Migranţii care sunt înregistraţi într-o ţară şi merg în alta trebuie să fie retrimişi înapoi cât mai repede".

Chiar marţi, Consiliul a aprobat o modificare a codului Schengen, care face mai uşoară reluarea controalelor la frontierele interne.

Un proiect pentru a "externaliza" gestionarea debarcărilor în afara UE care pare să aibă cale liberă. Angela Merkel şi Emmanuel Macron regăsesc armonia (între ei) şi profită pentru a lansa două palme pe obrajii Italiei, una în cazul navei Aquarius şi una asupra obligaţiei de a reprimi migranţii care au fugit în alte ţări europene. În pragul summit-ului din 28 şi 29 iunie, tema imigraţiei continuă să fie prioritară în agenda europeană, însă pentru guvernul Conte nu va fi uşor să primească soluţii inovative.

709 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version