Forțele proguvernamentale yemenite au anunțat miercuri că au preluat total controlul asupra aeroportului din Hudaydah, după o săptămână de ofensivă care vizează alungarea rebelilor Houthis din acest oraș portuar strategic pentru evoluția conflictului din Yemen, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La capătul unor lupte intense, forțele guvernamentale yemenite, sprijinite de coaliția condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au reușit marți să pătrundă în acest aeroport civil, unde Houthis au instalat o importantă bază militară.

În a opta zi a ofensivei, forțele guvernamentale au anunțat miercuri „curățarea completă” a aeroportului de rebeli.

Acest aeroport este "sub controlul" total al trupelor proguvernamentale, a declarat Abdel Salam al Shehi, comandatul forțelor coaliției pentru coasta de vest a Yemenului.

Surse medicale au anunțat că 156 de rebeli și 28 de soldați loialiști au fost uciși în bătălia pentru aeroport, aducând bilanțul ofensivei la un total de 348 de morți în 8 zile de ofensivă.

Niciun bilanț al victimelor civile nu a fost comunicat.

Luptele continuă acum pe artera care duce spre port.

Rebelii s-au repliat spre cartierele din sud și vest ale acestui oraș cu 600.000 de locuitori.

Hudaydah, la malul Mării Roșii, este principalul punct de intrare pentru importuri și ajutoarele umanitare în Yemen, țară care depinde de importuri în proporție de 90% pentru hrană. 70% din aceste importuri alimentare trec prin acest port.

Coaliția spune însă că portul este punctul de pornire al atacurilor rebelilor împotriva navelor și locul prin care Iranul furnizează arme rebelilor Houthis, ceea ce Teheranul dezminte.