Guvernul Ungariei discută cu Serbia și Bulgaria planul construirii spre Europa Centrală a ramificației gazoductului Turkish Stream – noua conductă a Gazpromului, amplasată sub Marea Neagră, potrivit Gazeta Wyborcza, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În această săptămână la Belgrad, capitala Serbiei, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, și ministrul sârb al energiei, Aleksandar Antic, precum și ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, au discutat planul participării Europei Centrale la construirea de către Gazprom a noului gazoduct Turkish Stream.

Această conductă prin Marea Neagră va transporta circa 32 miliarde metri cubi de gaz pe an – jumătate pentru Turcia, iar restul spre statele Europei Centrale și de Sud.

Guvernul Ungariei afirmă că este interesat de construirea ramificației de la Turkish Stream, pentru a asigura în acest fel diversificarea furnizărilor de gaz și creșterea securității energetice.

După discuțiile de la Belgrad, șeful diplomației ungare a prezentat planurile Gazpromului. Ele prevăd finalizarea conductei Turkish Stream în anul 2019. Apoi Bulgaria va trebui să construiască 400 km de noi gazoducte, pentru ca de la granița cu Turcia să trimită gazul rusesc în Serbia. Investițiile acestea vor fi executate până la sfârșitul anului 2022; Serbia de asemenea va trebui să modernizeze rețeaua sa de gazoducte de trimitere a gazului, potrivit Rador.