Agendă încărcată pentru premierul italian Giuseppe Conte. După ce s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la o întrevedere bilaterală care riscă să fie anulată, luni, 18 iunie, premierul se pregăteşte să meargă la Berlin la cancelarul german Angela Merkel, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

"Sunt invitaţii urmate de discuţii bilaterale şi de întâlniri pe care le-am avut în Canada cu interlocutorii noştri europeni la summitul G7. Am anticipat deja şi voi continua să pun cu tărie în agenda de lucru a următorului Consiliu de Miniştri o modificare a Regulamentului de la Dublin, care să poată grupa invitaţiile noastre şi soluţiile pe care le considerăm corecte", a explicat Conte.

Este clară referirea premierului la problema imigraţiei, după lunga poveste a cazului navei Aquarius, care a dus la plângeri între Italia şi Spania, punând la risc întâlnirea dintre Conte şi Macron.

Între timp, în weekend au existat alte momente de tensiune. În timp ce nava ONG-ului Aquarius naviga spre Spania, alte două nave de ONG-uri cu steag olandez (Lifeline şi Seefuchs) au sosit în largul coastelor Libiei.

"Să ştie aceşti domni că Italia nu mai vrea să fie complice la afacerea imigraţiei ilegale şi, prin urmare, vor trebui să îşi caute alte porturi (neitaliene) unde să se îndrepte. În calitate de ministru şi de tată, o fac pentru binele tuturor", a scris pe Facebook ministrul de Interne şi vice-premierul, Matteo Salvini.

"Nu mă interesează polemicile, noi ne gândim să acţionăm, ne gândim să acţionăm punând în sigurană persoanele care au nevoie, gândindu-ne să rezolvăm problemele pentru o eprspectivă viitoare, nu doar pentru acum", a asigurat premierul Conte.

Şi, dacă Italia caută soluţii cu privire la migranţi, şi în Germania atmosfera rămâne încordată. La sosirea sa, Conte o va găsi pe Merkel ocupată cu neînţelegerile pe care le are cu ministrul său de interne, liderul CSU bavarez Horst Seehofer. Vai fi o zi decisivă pentru criza de guvern germană, după cum scrie "Bild am Sonntag".

Ministrul intenţionează să semneze planul său de imigraţie, pe care Merkel l-a blocat. Potrivit cancelarului, înţelegerea este fundamentală. De aceea, va încerca să ajungă la un acord cu Conte pentru a se prezenta la Consiliul UE din 28 şi 29 iunie cu ideile clare.

Dimpotrivă, tot potrivit "Bild am Sonntag, Merkel ar lucra la organizarea unui summit special pe tema migranţilor cu ţările expuse în mod special sosirilor, precum Italia, Grecia şi Austria. Scopul este de a se ajunge la un acord pe care să îl prezinte în plen la Bruxelles şi pentru a combate diplomaţia paralelă pe care însuşi Seehofer a dus-o mai departe, vorbind atât cu Matteo Salvini, cât şi cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.