Cu puţine ore înaintea întâlnirii dintre președintele Emmanuel Macron și prim-ministrul Giuseppe Conte, măsurile luate de autorităţile de Palatul Elysée pentru combaterea imigrației ilegale a aruncat o nouă umbră asupra Franței, care cu trei zile în urmă îi făcea morală lui Matteo Salvini din cauza faptului că nu a permis navei Aquarius să acosteze într-un port italian, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ştirea a fost difuzată de un membru al partidului Forza Italia, Giorgio Mule care a postat un articol din presă: „În gara din regiunea Liguria aflată la graniţa dintre Italia şi Franţa, SNCF, o companie franceză care gestionează transportul feroviar, a angajat paznici înarmaţi de la o societate italiană pentru a evita ca migranţii ilegali să urce în trenurile care merg în Franţa".

„Această ştire - declară purtătorul parlamentarilor Forza Italia din Cameră şi Senat- demonstrează lipsa de încredere a francezilor faţa de italieni şi constrânge guvernul nostru la o acţiune imediată". Faptul că francezii nu sunt deloc amabili cu imigranții se ştie deja de mult timp. Iar recent, raportul Oxfam a furnizat o mulțime de fotografii și de video-uri care demonstrează hărțuirea și abuzurile poliției franceze împotriva străinilor, în special împotriva minorilor.

Violențe care se consumă chiar la granița cu Italia. Toate acestea în timp ce Macron denunța „cinismul și iresponsabilitatea guvernului italian“, iar purtătorul de cuvânt al partidului său declara candid că „linia guvernului italian este de-a dreptul scârboasă.“ Acum, între Palatul Elysee și Palatul Chigi a revenit pacea. Numai că mai devreme sau mai târziu, președintele francez va trebui să dea socoteală pentru respingerile de la Ventimiglia.

Aşa cum a relatat şi Mule, francezii au angajat un grup de „șerifi“ pentru a păzi „băncile din gara Ventimiglia de unde pleacă trenuri directe spre Cannes și Grasse, oameni care desfăşoară în manieră eficientă sarcinile unei poliţii paralele sau complementare celei italiene “. „Pe scurt - continuă purtătorul de cuvânt - pentru a evita «invazii» intolerabile precum cea care a avut loc recent în Bardonecchia, Franța a eludat obstacolul dotându-se cu o poliție privată, un fel de mini-Legiune străină, care acționează cu scopul de a compensa slăbiciunile controalelor efectuate de cea italiană.

La 30 martie, Jandarmeria a descins într-o sală a gării aflată la frontiera cu Italia, forțând un imigrant nigerian care era suspectat că face trafic de droguri să se supună testelor de urină. ''Sunt sigur că Giuseppe Conte și Salvini nu vor tolera o astfel de ofensă care seamănă cu încredinţarea controlului teritoriului unei poliții intermediare'', a conchis deputatul Forza Italia.