Șeful guvernului populist italian, Giuseppe Conte, și Emmanuel Macron au lăsat să se vadă vineri o anumită unitate privind gestionarea migrației, punându-și speranțele într-o mobilizare europeană pentru a gestiona această criză care lovește Europa, exasperează Italia și amenință s-o doboare pe Angela Merkel. “Europei i-au lipsit în ultimii ani eficacitatea și solidaritatea (...). Pe aceste teme nu poate exista un răspuns național”, a declarat președintele francez în timpul unei conferințe de presă comune cu Giuseppe Conte, potrivit Le Point, citat de Rador.

Cei doi au luat parte la un dejun de două ore destinat linistirii crizei franco-italiene declanșate de decizia Romei de a nu lăsa să acosteze nava Aquarius, încărcată cu migranți, care se îndreaptă în prezent spre Spania. “Răspunsul corect este răspunsul european”, a adăugat președintele francez, un punct de vedere evident împărtășit și de Giuseppe Conte, care și-a exprimat și el “deplinul acord cu prietenul Emmanuel”, în vreme ce țările Europei sunt profund divizate.
“Noi mizăm pe o abordare integrată pentru rezolvarea problemei”, a adăugat el. Concret, cei doi spun că doresc să scoată UE din golul strategic privind această criză, urmând trei cai: prin modificarea regulilor de la Dublin care fac să apese o sarcină migratorie grea pe țările de intrare din Europa de Sud, prin întărirea protecției frontierelor externe și accentuarea cooperării și dezvoltării în țările de origine ale migranților, în special instalând în Africa centre europene de triere a migranților.
Emmanuel Macron a vorbit de altfel despre “inițiative complementare” cu anumite țări europene, indicând Italia, Spania, Germania, în situația în care pare foarte dificil să se gasească un acord unanim la Consiliul European din 28 – 29 iunie.
”O schimbare radicală de paradigmă”
În legătură cu Dublin, care impune retrimiterea migratilor în prima țară europeană care le-a înregistrat cererea de azil, Giuseppe Conte și-a declarat dezacordul cu propunerile de reformă aflate în discuție.
“Italia este pe cale să pregătească propria propunere”, a spus el, referindu-se la o “radicală schimbare de paradigmă, o nouă abordare integrată”. Emmanuel Macron s-a declarat pentru ca “să putem să ne realiniem dreptul de azil și regulile noastre colective pentru a evita disfuncționalitățile pe care le cunoaște spațiul Schengen” care a abolit frontierele între membrii săi. “Trebuie să creem centre europene în țările de plecare” ale migrantilor înainte că ei să se angajeze în traversarea Mediteranei, a pledat Giuseppe Conte, alături de Emmanuel Macron, care a dorit și el să dezvolte “misiuni ale agențiilor noastre de azil (…) pe celălat mal”.
Cei doi lideri au mai dorit întărirea agenției europene de protecție a frontierelor Frontex, ideea fiind aceea de a face din ea “o poliție a frontierelor europeană, sprondu-i mult efectivele”, a explicat președinția franceză. Dar aceste propuneri riscă să se lovească de divizarea din cadrul UE, în special legată de ideea “relocării” titularilor de drept de azil, adică de a-i repartiza între toate țările europene.
“În iunie, nu vom avea rezultatul privind reforma Dublin, este limpede, căci punctul relocării refugiaților este blocat. Dar putem face mai bine în legătură cu Frontex și acțiunile externe”, potrivit sursei de la Palatul Élysée. Din ce în ce mai multe țări se ridică împotriva inconsecvenței gestionării crizei în Europa. În afara exasperării italiene exprimate prin ajungerea la putere a unei coaliții de formație populistă și a unei extreme drepte, țările zise de la Vișegrad Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia) se opun unei cote de refugiați repartizate între țările europene.
Miniștrii de interne italian, austriac și german au declarat că vor să stabilească “o axa a voluntarilor” pentru a ataca imigrația clandestină.
Macron o susține pe Merkel
Situația este deosebit de delicată în Germania, unul din motoarele Europei, împreună cu Franța, unde Angela Merkel face față unei fronde guvernamentale legate de politica ei migratorie, considerată prea laxă de către latura conservatoare a familiei sale politice.
Ea riscă să vadă destrămându-se coaliția sa guvernamentală, începând de luni, dacă ministrul ei de interne, Horst Seehofer, lider al CSU bavarez, perseverează în voința de a-i respinge la frontieră pe solicitanții de azil fără acte și pe cei care vin în Germania, chiar dacă au fost înregistrați de o altă țară în baza de date a UE. Cancelarul susține o soluție europeană, dar aproape 90% dintre germani vor o accelerare a expulzărilor migranților fără acte legale, potrivit unui sondaj dat publicității vineri.
Emmanuel Macron a sprijinit-o implicit pe dna Merkel în conferința să de presă. “Italia are un șef al guvernului, Franța are un șef al statului, Germania are și ea un șef al guvernului. Dacă țările se pun de acord pentru a decide ceva, la nivelul ăsta se întâmplă, pentru că sunt cele și cei care sunt răspunzători în fața popoarelor și în fața Parlamentelor lor”, a spus el. Giuseppe Conte și Emmanuel Macron au arătat de altfel o anumită unitate în privința căilor de reformare a zonei euro, un important șantier în lucru, dar care este eclipsat de criza migratorie.