Israelul va interzice prin lege organizațiilor pentru drepturile omului să filmeze interacţiunile soldaţilor israelieni cu cetăţenii palestinieni, informează agenția Reuters, citată de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupurile pentru drepturile omului filmează des soldaţii israelieni în Fâşia Gaza, lucru necesar, spun organizaţiile, pentru a demonstra abuzurile soldaţilor.

Un videoclip filmat de organizația B'Tselem în 2016 arată cum un soldat israelian împuşcă mortal un palestinian imobilizat. Filmarea a dus la condamnarea soldatului.

Proiectul de lege, redactat de partidul naţionalist Yisrael Beitenu, stipulează pedepse până la cinci ani de închisoare pentru filmarea şi publicarea imaginilor care "au intenţia de a afecta moralul soldaţilor israelieni sau cetăţenilor".

Pedeapsa poate fi mărită până la 10 ani dacă intenţia a fost să submineze "securitatea naţională".

Un comitet al ministerelor care gestionează legislaţia a aprobat duminică proiectul de lege. Urmează să fie votat în Parlament, posibil chiar săptămâna aceasta şi, dacă va fi aprobat, va fi modificat înaintea altor trei voturi în Parlament pentru ca apoi să devină lege.

Proiectul de lege arată că B'Tselem şi alte grupuri sunt susţinute de organizaţii şi guverne "cu o agendă anti-Israel" şi că videoclipurile sunt folosite pentru a ataca Israelul şi securitatea naţională.

Legea acoperă publicarea videoclipurilor în presa tradiţională, dar şi pe reţelele sociale.

"Dacă guvernului îi este ruşine de ocuparea Fâşiei Gaza, atunci guvernul ar trebui să o oprească. Documentarea realităţii ocupării va continua indiferent de aceste eforturi legislative ridicole", a declarat purtătorul de cuvânt al B'Tselem, Amit Gilutz.