Franţa limitează la 80 km/oră viteza pe drumurile secundare, de la 1 iulie
Cu două săptămâni înainte de termenul limită, decretul de punere în aplicare a fost publicat duminică în Jurnalul Oficial.
Această limită de viteză se va aplica pe drumurile secundare cu dublu sens fără separator central, care reprezintă 40% din reţeaua rutieră din Franţa.
Anunţată la 9 ianuarie ca parte a unui plan guvernamental vizând reducerea numărului de decese în urma accidentelor rutiere, măsura a stârnit de atunci proteste din partea asociaţiilor de automobilişti şi motociclişti, cărora li s-au alăturat parlamentari şi chiar miniştri. Într-un sondaj publicat în aprilie, 76% dintre francezi s-au declarat împotriva măsurii.
Conştient de vacarmul pe care îl va crea, prim-ministrul Edouard Philippe s-a declarat întotdeauna gata să-şi asume instituirea acestei măsuri nepopulare, care va permite, potrivit lui, să salveze 300 până la 400 de vieţi pe an.
"Reducerea numărului de morţi şi răniţi pe drumurile franceze este o chestiune reală de politică publică", a repetat el la 18 mai.
O "clauză de rendez-vous" este stabilită pentru 1 iulie 2020. "Dacă rezultatele nu sunt conform aşteptărilor noastre, (...) guvernul îşi va asuma responsabilităţile", a asigurat Edouard Philippe.
Citeste mai multe despre franta limita de viteza
dar care sunt costurile acestei reduceri?!
nu dealta DAR 300-400 vieti / an este o masurare dupa ureche...
mai mult... reducerea vitezei poate incuraja soferi sa incalce legea , poate intarzia diverse transporturi (ceea ce poate mari costuri etc)....
si mai e ceva... daca vrem DOAR sa reducem numarul de morti si de raniti... putem pune limita de 30 km/h ... sau putem interzice masinile personale si am incheiat discutie...
un ministru cam idiot...
A reduce viteza pe toate drumurile secundare din țară e complet inutil, e genul de măsură socialistă destinmată să înăsprească nivelul de control asupra șoferilor și să crească numărul de amenzi, nu să reducă numărul accidentelor mortale.
În UK, pe lângă binecunoscute giratorii (roundabouts) omniprezente, numărul de accidente mortale este foarte redus datorită intersecțiilor decalate (staggered junction) și a intersecțiilor în care nu are nimeni prioritate.
Există oameni dispuși să moară cu prioritatea de partea lor, iar intersecțiile fără nicio prioritate îi lasă complet fără argumente :)
În țările unde se circulă pe dreapta, prioritatea de dreapta e o struțo-cămilă, de asta nu funcționează cum trebuie. În UK foarte multe intersecții sau giratorii nu au nevoie de niciun fel de indicatoare, se respectă doar prioritate de dreapta și e suficient.
Dar și când e nevoie de semafoare, nu se zgârcește nimeni. Poți întâlni în UK giratorii care au câte 3-4 semafoare pe inelul propriu-zis, plus intrările tot cu semafoare. Există chiar și unele intrări pe autostradă tot cu semafoare pe slip-road, ca să tempereze numărul celor care intră.