Cel puțin 500 de persoane au participat duminică la mișcări de protest în Grecia, manifestanții fiind implicați în altercații cu autoritățile, după ce Macedonia și Grecia au ajuns la un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează site-ul postului France 24, citat de Mediafax.

Protest in Grecia fata de acordul privind numele MacedonieiFoto: Captura YouTube

Manifestanții, care aveau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului.

Aceștia au fost, însă, înconjurați de forțele de ordine în localitatea Pisoderi, la doar câțiva kilometri de locul ceremoniei.

Un detașament de jandarmi a blocat drumul rural, în timp ce alții au folosit gaze lacrimogen pentru a opri manifestanții.

"Ne luptăm pentru pământul strămoșilor noștri. Nu vom renunța", a strigat un protestatar.

Miniștrii de Externe de la Skopje și Atena au semant duminică un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, ceea ce îi va permite Macedoniei să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Skopje și Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO. Grecia, care deține drept de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.