Forțele pro-guvernamentale yemenite au lansat asaltul asupra portului strategic Hudaydah (vest), controlate de rebelii Houthis, au declarat miercuri pentru AFP înalți oficiali militari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Operațiunea a început în jurul orei 13,15 (10,15 GMT) după ce a primit "undă verde" din partea coliției conduse de Arabia Saudită și trupele se întreaptă spre aeroport, situat în sudul orașului, potrivit acestor oficiali, care au preferat să-și păstreze anonimatul. Anunțul a fost făcut pentru corespondentul AFP din localitatea Al Jah, situată la 30 km sud-est de port.

Potrivit acestor surse, coaliția care intervine în Yemen pentru a sprijini forțele proguvernamentale a efectuat 18 raiduri aeriene împotriva pozițiilor deținute de rebelii Houthis la periferia Hudaydah în cursul ultimelor ore.

Potrivit unor surse medicale, luptele din ultimele 24 de ore s-au soldat cu 22 de morți în rândul rebelilor și cu trei morți în rândul forțelor guvernamentale.

Hudaydah are circa 600.000 de locuitori. Marele său port, la marea Roșie, este punct de intrare pentru o bună parte din ajutorul umanitar internațional destinat unei populații yemenite înfometate.

Portul este o miză strategică în acest război care durează de peste trei ani.

Conflictul s-a soldat cu aproape 10.000 de morți și a provocat, potrivit ONU, "cea mai gravă criză umanitară din lume". Anumite regiuni din Yemen sunt în pragul foametei.