Premierul Olandei, Mark Rutte, a cerut miercuri Uniunii Europene să fie unită în fața amenințărilor privind ordinea mondială, venite atât din Rusia, cât și din Statele Unite, scrie AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres/Xinhua

"Relația cu cel mai important aliat al nostru nu mai merge de la sine ca în trecut", a declarat Rutte, referindu-se la America, într-un discurs susținut la Parlamentul European din Strasbourg.

Acesta a reamintit respingerea de către Donald Trump a acordului de la Paris privind schimbările climatice și a celui iranian, alături de impunerea de tarife vamale asupra oțelului și aluminiului europene.

"Dar, desigur, rămânem prieteni și aliați", a adăugat Rutte, invitat în PE pentru a vorbi despre viitorul Europei.

Premierul olandez a subliniat că "pentru apărarea noastră, este importat să continuăm dialogul cu Statele Unite chiar dacă pot exista certuri de familie importante la ora actuală".

Compatriotul său social democrat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, l-a atacat mai direct pe Donald Trump, un președintele american "convins că o Uniune dezbinată este mai bună decât o Uniunea unită".

Lăudând acțiunile președinților americani John Kennedy și Ronald Reagan, Timmermans a apreciat că fundamentele relației UE-USA "nu vor fi dărâmate de un președinte".