Donald Trump, pe punctul de a submina vechea ordine mondială / De la G2 SUA - China la Capcana lui Tucidide

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 11 iunie 2018, 17:15 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Wikimedia Commons
Ruptura dintre Statele Unite și tradiționalii lor aliați din G7 deschide calea apariției unei noi ordini mondiale fragmentate, unde Donald Trump va negocia cu inamicii Washingtonului și unde relația SUA - China ar urma să impună ritmul mondial, scrie AFP.

"Suntem pe punctul de a asista la o subminare de către America a ordinii mondiale și a instituțiilor atent construite după al doilea Război Mondial?", s-a întrebat Fred Kempe, de la think tankul american Atlantic Council. Această ordine mondială a creat, printre altele, echilibrul între blocuri, coordonarea internațională, alianțe ce păreau indestructibile.

Distrugând întreaga structură multilaterală în numele intereselor americane, ieșind din acordul de la Paris asupra climatului, punând sub semnul întrebării liber-schimbismul comercial, promovând o politică externă dură (denunțarea acordului nuclear iranian, transferarea ambasadei americane la Ierusalim) și criticând atât aliați cât și adversari istorici, Donald Trump vrea să fie mai confortabil în fața singurului om care pare să conteze pentru el: Xi Jinping.

Vechea ordine

"Pentru Trump, există doar G2: SUA și China. Din cauza lui Trump, Europa trebuie să înțeleagă că era ordinii economice multilaterale s-a terminat", crede economistul elvețian Thomas Straubhaar, de la universitatea din Hamburg. Deoarece, dacă Washingtonul și Beijingul sunt adversari, împărtășesc aceeași neîncredere față de multilateralism.

Donald Trump "a văzut că vechea ordine a mondializării liberale s-a destrămat în 2008 (anul crizei financiare). El crede că Statele Unite nu mai sunt capabile să ofere lumii bunuri comune precum o structură de comerț liberalizat și securitate pentru aliații occidentali. El vede Statele Unite angajate într-o serie de relații bilaterale unde deficitul comercial este subiectul principal", afirmă economistul britanic Lord Meghnad Desai, afiliat laburiștilor.

La rândul său, "China nu vrea multilateralismul" tradițional, arată Jean-François Di Meglio, directorul cabinetului francez Asia Centre. "Ea creează o varietate de structuri, precum Organizația de cooperare Shanghai sau banca asiatică de investiții pentru infrastructuri, toate acestea vor da naștere fără îndoială unei alte forme de guvernanță", cu structură fluctuantă și asimetrică în privința subiectelor și părților implicate, explică el.

"Strategia America First a lui Trump și (sloganul) Visul chinez al lui Xi sunt bazate pe aceeași idee: că cele două superputeri au libertatea deplină pentru a acționa potrivit propriilor interese", arată și Brahma Chellaney, profesor la Center for Policy Research din New Delhi, într-un editorial publicat la finele lui mai.

În opinia sa, "ordinea mondială G2 pe care sunt în curs să o creeze merită cu greu să fie numită ordine. Este o capcană în care țările vor fi forțate să aleagă între Statele Unite ale lui Trump imprevizibile și adepte ale negocierilor bilaterale și o Chină ambițioasă și cu comportament de prădător".

"Relația dintre SUA și China va modela secolul XXI", spunea Barack Obama în 27 iulie 2009. Succesorul său pare să facă o realitate din asta, dar mult diferită de ce își imagina Obama la acea vreme, când Occidentul spera să facă Beijingul să accepte regulile jocului.

Capcana lui Tucidide?


Acest lucru nu înseamnă că Washingtonul și Beijingul se vor înțelege în detrimentul unor europeni dezorientați. Europenii nu și-au spus ultimul cuvânt și se confruntă și ei între ei.

Dar, Donald Trump, fost om de afaceri, pare să creadă ca se va descurca mai bine singur, liber de constrângerile multilateralismului. Este în curs de a negocia deficitul comercial cu Beijingul de o manieră mult mai constructivă decât invectivele schimbate cu vecinul său canadian, spre exemplu.

"Trump nu se înțelege atât de prost cu China și cu Rusia. Au divergențe, se pot înțelege pe anumite puncte. Exemplul ZTE este frapant: Washingtonul are un război comercial cu China și în același timp ajunge la un acord cu ZTE", gigantul comercial al telecomului alungat de pe piețele americane și în cele din urmă autorizat să revină, la capătul unei negocieri spinoase, crede Di Meglio.

Dacă ordinea mondială de după al doilea Război Mondial avea ca principală ambiție evitarea unei noi confruntări, imperativul păcii pare mai puțin presant în acest nou cadru pe cale să fie creat. Și unii se tem că peste lume vine "capcana lui Tucidide", concept teoretizat de americanul Graham Allison și potrivit căruia orice putere emergentă ajunge inevitabil în conflict, la un moment dat, cu puterea dominantă.

O teorie negată de chinezi. "Nu există așa numita capcană a lui Tucidide. Dar, dacă marile țări fac de manieră repetată erori strategice, ar putea să se precipite într-o astfel de capcană", spunea Xi Jinping în septembrie 2015.

Pentru Di Meglio, chinezii sunt "obsedați să nu repete greșelile trecutului, văd capcana, vor să încerce să o evite, chiar dacă la un moment dat pot avea motive obiective pentru o confruntare" pentru interesele lor strategice.

Despre capcana lui Tucidide

Istoricul grec a arătat că, atunci când o putere în ascensiune rivalizează cu puterea dominantă - așa cum a fostul cazul Atenei in fața Spartei, în Grecia antică, sau al Germaniei și Marii Britanii, în urmă cu un secol - evenimentul cel mai probabil este un război.

Tucidide scria, în urmă cu peste 2.400  de ani: "Ascensiunea Atenei și teama pe care acest lucru o inspira în Sparta au făcut razboiul inevitabil". Tucidide a identificat două motoare ale acestei dinamici: sentimentul puterii în ascensiune al importanței sale și nevoii de a avea o voce mai puternică și hotărârea puterii dominante de a apăra status quo-ul.

Când un conflict a aparut între Corint si Corcyra (Corfu, în prezent), Sparta a luat apararea Corintului, forțând Atena să-și sprijine aliatul. Astfel a inceput războiul peloponezian care s-a terminat 30 de ani mai târziu, cu Sparta câștigătoare. Dar ambele state erau în ruină și Grecia a devenit vulnerabilă în fața imperiului Persan.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10121 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Vulnerabile puteri (Luni, 11 iunie 2018, 18:14)

  Frank777 [utilizator]

  China este ieftina si are nevoie de piete de desfacere pentru produse ieftine.USA este scumpa si vinde produse ce inglobeaza tehnologie. Amandoua au nevoie de piete de desfacere.EU are si munca ieftina si tehnologie si este o mare piata de desfacere.Rusia este piata de desfacere si exportator de materii prime. Rezulta ca EU are nevoie numai de coeziune pentru a rezista cu succes oricarei presiuni economice. Cheia este moneda euro.Lui Trump ii este frica de euro.
  • +5 (7 voturi)    
   Schroeder + Nord Stream 2 (Marţi, 12 iunie 2018, 0:44)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Cind tu spui EU spui de fapt Germania si, intr-o oarecare masura, Franta. Restul tarilor europene au o paleta larga de optiuni si ingrijorari in privinta Rusiei. Coeziunea depinde de increderea acestor tari ca Germania face o politica europeana si nu un joc dublu. Aceasta incredere este slaba in momentul actual. Daca Germania va insista in demonizarea lui Trump si in intelegeri submarine cu Rusia, increderea va disparea.
 • -21 (23 voturi)    
  Capcana lui Tucidide (Luni, 11 iunie 2018, 18:23)

  cucuveauamov [utilizator]

  se aplica si la noi. Sistemul securist, inca la putere prin anumite institutii, simte ca-i fuge pamintul de sub picioare si ii ataca pe cei care le ameninta pozitia. Ii folosesc drept soldatei pe cei de la #rezist, care insa n-au auzit niciodata de Tucidide.
  • +6 (8 voturi)    
   Serios? (Luni, 11 iunie 2018, 19:32)

   liviu.n [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ati fost la miting sambata?
  • +6 (6 voturi)    
   Sistemul infractional (Luni, 11 iunie 2018, 19:34)

   CristiGex [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Esti nitel in offside.. Conform capcanei asteia, de care tu ai auzit si eu nu, sistemul infractional este cel in plina ascensiune..
   Iar eu macar am #rezistat dupa mintea mea, nu a trebuit sa fiu adus, constrans, cu autocarul.
  • -7 (9 voturi)    
   doar că (Luni, 11 iunie 2018, 19:57)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   La Tucidide puterea emergentă a luat bătaie. Apoi a fost înfrântă și puterea dominantă.
   • -2 (2 voturi)    
    Nu stiu de ce ti-au dat minusuri (Marţi, 12 iunie 2018, 10:16)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Doar pentru istoricul tau.
    Altfel este corecta observatia ta si concluzia trebuie bagata la cap - macar concluzia.
  • 0 (0 voturi)    
   Presupunand ca sistemul securist nu cuprinde s psd (Marţi, 12 iunie 2018, 10:18)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Dar asta este gogoasa maxima pe care o vinde psd.
 • +6 (24 voturi)    
  trump e un idiot... (Luni, 11 iunie 2018, 18:33)

  liviu_ [utilizator]

  si america o sa plateasca scumpt prostia lui... din pacate nu numai america!
  • +4 (6 voturi)    
   nu te grabi (Luni, 11 iunie 2018, 20:21)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   poate ca ai dreptate, in orice caz la exterior el deseori arata ca un idiot insa e mai important rezultatul. Merkel si Macron care fac business de miliarde cu cracanatul la exterior arata bine insa rezultatele sunt mai "idioate" deoarece ei hranesc agresorul, daca se finalizeaza NordStream 2 atunci cracanatul se va scalda in banii nostri si tot pe banii nostri ne va distruge. nu ma intereseaza cum arata Trump. ma intereseaza rezultatele. crezi ca "neidiotii" de Merkel sau Macron poate rezolva problema Iranului, Chinei, a Coreei de Nord sau a Rusiei ? astia sunt "papa lapte" care pentru imaginea de "political corect" fac o gramada de prostii care agraveaza si mai mult situatia.
   • +2 (2 voturi)    
    eh (Marţi, 12 iunie 2018, 10:38)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

    zici adevaruri partiale. In momentul de fata sunt mai multi agresori in lume. Rusia, obosita, frustrata si dornica sa redevina o putere, si SUA, o superputere care este capabila sa faca orice pentru a-si mentine rolul de putere dominanta (avem exemple destule). Usor, usor isi face simtita prezenta si China (vezi sicanele cu vecinii).

    EU trebuie sa actioneze ca o superputere si sa nu mai faca jocurile nimanui.

    Sa fim seriosi, in ultimii 30 de ani SUA nu a rezolvat nicio problema mondiala, ba mai mult a pus paie foc. Si ne a mai adus si o "criza"
  • 0 (2 voturi)    
   hmmm (Marţi, 12 iunie 2018, 9:29)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   maria ta poate sa spuna orice,insa rezultatele te contrazic.idiot sau nu a reusit sapotoleasca piticul atomic,ala pe care obama il mangaia pe frunte,a inceput razboiul economic cu ciaina nambar oan,a deschis baze in est,etc.
   dar deh,mai bun era obama
 • -15 (17 voturi)    
  Toate ca toate... (Luni, 11 iunie 2018, 18:34)

  Stef_and [utilizator]

  Dar Trump nu vede realitatea decat asa cum si-ar dori-o.
  Nu vede ca americanii sunt lenesi si nu ke place munca.
  Nu vede ca verzisorii se lichefiaza pe zi ce trece.
  Trebuie o minune sa fie salvati.
  Iar minunea nu e Trump!
  • +6 (6 voturi)    
   Say that again? (Luni, 11 iunie 2018, 19:58)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Americanii lenesi? BuhahHaha!!!
 • +2 (20 voturi)    
  Ca sa poti (Luni, 11 iunie 2018, 19:02)

  KostasP [utilizator]

  Sa-i ajuti pe altii, trebuie mai intai sa te ajuti pe tine insuti. Asta face si Trump acum, ajuta SUA. Restul e un bla-bla-bla al liberalilor neo-marxisti care s-au invatat sa aiba totul pe tava fara sa plateasca nimic. In momentul in care trump a spus-o p-aia dreapta si le-a cerut sa cotizeze partea lor la nato, s-au si suparat toti pe el. Frate, frate...
  • -1 (11 voturi)    
   Mda (Luni, 11 iunie 2018, 20:37)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Nato nu e club de golf și nu are cotizații.

   O parte seminificativă a țărilor tradițional aliate cu SUA, pe care le înjură Trump azi (Japonia, Germania, Anglia etc.), au guverne conservatoare sau de centru. Problema lui Trump nu e cu nu știu ce liberali imaginari - omului îi plac liderri cu mînă de fier, care nu se simt constrînși de legi, reguli, sau bun simț - gen Xi, Kim, Duterte, Putin, sau, de ce nu, Dragnea.

   Tarifele pe care Trump vrea să le impună vor duce inevitabil la pierderi de joburi, făcînd produsele mai scumpe sau ducînd la închideri de fabrici (industria auto americană care este profund integrată cu Canada și Germania ar avea zdravăn de pierdut).

   Celebrele reduceri de taxe corporate pe care le tot lăuda prin primăvară nu au crescut nici venituri nici salarii, companiile folosindu-le ca să își răscumpere acțiuni.

   Toți cei care cad pe spate de ce grozav businessman e Trump și cum conduce el SUA ca pe o afacere uită că omul nu se poate împrumuta de la nici o bancă respectabilă pentru că a dat faliment de cinci ori și a lăsat o grămadă de angajați pe drumuri și contractori neplătiți.
   • 0 (8 voturi)    
    Si tu stii asta (Marţi, 12 iunie 2018, 4:13)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Pt ca:
    -traiesti si ai o afacere in SUA
    -citesti hotnews
    -te uiti la cnn sau foxnews

    Care dintre ele ti se aplica?

    Mosule, bati campii cu veselie. Trump nu ia decizii unilaterale, precum putin, dracnea, etc. Daca n-ai observat are cei mai buni consilieri pe care i-a avut SUA in ultimii 20 de ani. Lasa-ne cu prostiile astea. Trump nu detine controlul mass media si nici majoritate in senat. Toti coruptii aia liberalo-marxisti in frunte cu killary care furau pe rupte sunt suparari foc acum. Iar tu si alti ignoranti ca tine credeti tot ceea ce cititi.
    • 0 (4 voturi)    
     Mult succes (Marţi, 12 iunie 2018, 6:46)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

     ...cu afacerea din State, babo.

     - nu trăiesc în România
     - citesc Hotnews
     - nu mă uit nici la CNN, nici la Fox News pentru că prefer să mă informez, nu să-i văd pe unii care zbiară 24 de ore pe zi.

     Trump este cel mai iubit și mai stimat cîrmaci pe care l-au avut Statele Unite de la Washington citire, evident.
 • +5 (9 voturi)    
  . (Luni, 11 iunie 2018, 19:56)

  Ingwar [utilizator]

  ieri Trump a laudat Rusia iar astazi SUA a introdus sanctiuni noi contra a 4 companii IT rusesti, asta e stilul lui Trump care inainte de sanctiuni lauda cracanatul mai intii, https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0410
 • +4 (8 voturi)    
  Adaptabilitate (Luni, 11 iunie 2018, 20:03)

  Omics [utilizator]

  SUA înțelege slăbiciunile sistemului actual, de aceea a schimbat foaia, ca să poată concura China.

  Europa este anchilozată în tot felul de dogme.
 • -3 (7 voturi)    
  Americanilor le e rusine de el (Marţi, 12 iunie 2018, 3:43)

  Petrache [utilizator]

  Trump este un dezastru pentru America si pentru lumea vestului. S-a stricat cu Europa de vest, cu Canada, cu Australia etc... si e prietenar mare cu Putin si Arabia Saudita. Marea majoritate a americanilor - mai ales cei cat de cat educati - il considera o rusine pentru tara lor.
  • +2 (6 voturi)    
   Tocmai i-a mai bubu pe rusi cu niste sanctiuni (Marţi, 12 iunie 2018, 5:42)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Petrache

   Cum il vezi tu pretenar cu Phutin e un mister!!!
 • +1 (1 vot)    
  uitati-va mai aproape Europa sau chiar Romania (Marţi, 12 iunie 2018, 8:43)

  jescu [utilizator]

  Europa a pierdut mereu pentru ca n-a ajuns la consens. Constantinopolul a fost pierdut, europenii n-au ajuns la consens ca sa trimita intariri. Au ratat un obiectiv mare pentru diverse certuri nesemnificative.

  Romania se afla intr-o situatie dezastruasa, guvernantii n-au inteles ca singurul lucru care mai determina companiile din vest sa mai investeasca in Romania e increderea in justitie. Nici o companie, nu baga 100 de milioane de euro in Romania, pentru ca in caz de litigiu cu alta companie sa fie judecata de oamenii numiti de coruptii PSD. Obiectivul important, adica prosperitatea economica, investitiile in economie,...etc sunt blocate de un obiectiv nesemnificativ, sa scape 100-200 de oameni de puscarie(politicieni + cativa primari). Singurul aliat ramas nu e gratis, gen 200 proiectile himars care se trag in 10 minute, pentru 1 miliard de dolari. Si inca ne departam de Europa, singura de la care se mai spera sa mai aduca un pic de prosperitate. Mass media romaneasca lucreaza puternic sa ne indeparteze de Europa, diversi patroni de media au interese care nu coincid cu cele ale Romaniei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by