Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat joi mişcarea #MeToo şi a afirmat că acele cazuri concrete de acuzaţii de hărţuire sexuală trebuie soluţionate în instanţă şi nu trebuie utilizate în "campanii" politice, relatează Agerpres citând AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Unele persoane, unele organizaţii pentru apărarea drepturilor femeilor dezvoltă un proces în ţările occidentale, la Hollywood, care implică probleme vechi de 10, 20, 30 de ani", a declarat Putin la sfârşitul tradiţionalei sale sesiuni de întrebări-răspunsuri cu cetăţenii ruşi, transmisă la televizor.

"De ce acum? De ce nu în urmă cu 10 ani când au avut loc aceste evenimente?", a adăugat el, referindu-se la faptele imputate producătorului Harvey Weinstein, acuzat de hărţuire şi agresiune sexuală de peste o sută de femei.

"Nu cred că ar trebui să transformăm aceste probleme, în special în cazuri concrete, în campanii politice", a spus Vladimir Putin, reamintind că "în toate ţările civilizate au fost adoptate legi pentru soluţionarea unor astfel de conflicte".

Preşedintele rus a mai spus că nu a auzit de acuzaţiile de hărţuire sexuală făcute în martie de jurnaliste împotriva influentului deputat Leonid Sluţki.

Acest scandal, primul caz mediatic de hărţuire sexuală în Rusia de la apariţia mişcării #MeToo, a provocat indignarea multor redacţii, care au decis să boicoteze Parlamentul.

La sfârşitul lunii martie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, le-a numit "prostituate" pe actriţele care l-au acuzat de hărţuire sexuală pe Weinstein.

Mişcarea #MeToo a fost primită cu răceală în Rusia, unde cazurile de hărţuire sexuală sunt cel mai adesea tratate cu ironie.