Încă un protest împotriva redemarării proiectului de construire a Centralei Nucleare de la Belene a avut loc, în faţa Parlamentului de la Sofia, miercuri. Demonstraţia a fost organizată de "Bulgaria Democrată", cu ocazia prevăzutei pentru această săptămână examinări a propunerii de anulare a moratoriului pentru construirea Belene. La faţa locului s-au adunat mulţi cetăţeni, care au făcut apel la demisia guvernanţilor, potrivit Rador, care citează Mediapool.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Ei au avut trei solicitări: să se renunţe definitiv la ideea construirii Centralei Nucleare de la Belene, iar spaţiul să se transforme într-o zonă economică, să fie puşi sub învinuire responsabilii de comandarea utilajelor, iar acestea să fie vândute sau să fie folosite pentru construirea Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Liderul Partidului "Democraţi pentru o Bulgaria Puternică" şi copreşedinte al Coaliţiei "Bulgaria Democrată", Atanas Atanasov, a spus că "proiectul nu este avantajos din punct de vedere economic, periculos din punct de vedere ecologic şi vor să îl construiască, dacă îl vor construi, într-un spaţiu periculos din punct de vedere seismic".

"Noi suntem aici pentru că Borisov i-a minţit pe alegătorii de dreapta. Pentru că în campania electorală a GERB nu era trecut că vor relua lucrările de construcţie la Belene. Dacă ar fi scris asta, astăzi el nu ar fi fost premier şi GERB nu ar fi fost la putere, pentru că aceste voci de dreapta care s-au amăgit că el este o alternativă a Partidului Socialist Bulgar şi l-au susţinut, nu ar fi votat pentru el", a spus Atanasov. Martin Dimitrov, de la Coaliţia Bulgaria Democrată, a comentat pentru BNR că Belene nu va fi construită, însă există pericolul să se cheltuia alte miliarde.

"Cred că nu vom avea nicio centrală nucleară la Belene şi chiar celor care susţin centrale le e clar că Belene nu se va construi. Planul este de a cheltui alte miliarde şi există într-adevăr pericolul ca acest lucru să se întâmple. Acesta este cel mai periculos din punct de vedere seismic spaţiu din întreaga UE şi din această cauză eu susţin că în cele din urmă, Belene nu se va construi, însă există un mare pericol, pentru că Partidul Socialist Bulgar şi GERB vor relansa la unison Belene, săptămâna aceasta, în Parlamentul bulgar - împreună", a spus Dimitrov.

Se aşteaptă ca săptămână această, Parlamentul de la Sofia să examineze eventuala ridicare a moratoriului pentru construirea Centralei Nucleare de la Belene. Guvernanţii au spus că există patru potenţiali investitori pentru construirea Centralei.