Noul prim-ministru al Spaniei, Pedro Sanchez, și-a numit miercuri cabinetul și este pentru prima dată în istoria țării când este alcătuit preponderent din femei, potrivitReuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sanchez, al cărui partid socialist deține doar 84 din 350 de locuri parlamentare, și-a început activitatea în mod oficial, vineri după o alianță a partidelor anti-austeritate și naționaliste .

El a pus în funcții oameni dintr-o gamă largă de profesii: un astronaut pentru ministrul științei, un avocat de stat specializat în urmărirea penală a atacurilor jihadiste pentru ministrul justiției și un negociator al tratatului privind schimbările climatice pentru ministrul mediului.

"Toți sunt foarte calificați și reflectă cele mai bune alegeri din Spania", a declarat Sanchez miercuri.

Cabinetul este alcătuit din 11 femei și 6 bărbați. Printre femeile numite în funcții se numără și socialistul Carmen Calvo, care a devenit vicepremier, Nadia Calvino- directorul general al bugetului la Comisia Europeană a fost numită ministru al economiei și procurorul de stat Dolores Delgado care a devenit ministru al justiției.

Cu parlamentul fragmentat, schimbările majore din politică vor fi greu de realizat pentru Sanchez, dar victoriile rapide cu privire la propunerile populare consensuale i-ar putea permite să rămână în funcție sau să câștige alegerile anticipate în cazul în care guvernul nu va rezista până la sfârșitul mandatului său în 2020. Una dintre cele mai mari provocări, pentru noul prim-ministru, va fi refacerea relațiilor cu regiunea nord-estică a Cataloniei .