Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat-o luni, 4 iunie, pe omologul său german, Angela Merkel, contra unui nou aflux de refugiați sirieni în Germania dacă Berlinul nu se arată mai ferm față de Iran, potrivit Farnce 24, citează Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

În opinia șefului guvernului israelian, dacă Teheranul și-a putut întări prezența militară în Orientul Mijlociu, în special în Yemen sau în Siria, acest lucru s-a datorat manei financiare eliberate prin ridicarea unor sancțiuni economice după semnarea în 2015 a acordului privind nuclearul. Obiectivul Iranului este “de a duce un război religios în Siria, în majoritate sunnită”, a dat el asigurări într-o conferință de presă cu cancelarul, la Berlin.

”Un nou război religios”

“Aceasta riscă să provoace un nou război religios – de astă dată un război religios în interiorul Siriei – și consecința va fi mult mai mulți refugiați și știți exact unde vor merge ei”, i-a declarat el cancelarului german.

La rândul ei, Angela Merkel a afirmat că activitățile Iranului în Orientul Mijlociu sunt “îngrijorătoare, mai ales pentru securitatea Israelului”.

Venirea a peste un milion de refugiați, în majoritate sirieni, din 2015, în prima economie europeană este văzută ca unul din principalele motive ale scorului slab realizat de conservatorii cancelarului în alegerile din septembrie și avansul extremei drepte, de acum reprezentată în camera deputaților.

A spori presiunea

Germania este prima etapă a turneului de trei zile făcut de Benjamin Netanyahu cu scopul de a mări presiunea asupra Iranului și a devia poziția europenilor, deciși până acum să salveze acordul privind nuclearul.

“Mă voi întâlni cu trei lideri și voi discuta cu ei două subiecte: Iranul și Iranul”, a declarat el înainte de a pleca din Israel spre Berlin, făcând apel la “creșterea presiunii” asupra Teheranului în legătură cu programul sau nuclear.

Mare adversar al acordului nuclear și al regimului iranian, prim-ministrul israelian trebuie să se întâlnească cu președintele francez, Emmanuel Macron, la Paris, marți, apoi cu prim-ministrul britanic, Theresa May, miercuri, la Londra.