Uniunea Europeană ar putea implementa în iulie măsuri preliminare pentru protecţia producătorilor de oţel şi aluminiu faţă de taxele de import aplicate de SUA, a declarat luni agenţiei Reuters comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.

Cecilia MalmstromFoto: Parlamentul European

O anchetă completă asupra tarifelor americane - 25% asupra importurilor de oţel şi 10% asupra celor de aluminiu - va dura nouă luni, a precizat Malmstrom. Conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), UE poate impune tarife provizorii de protecţie timp de 200 de zile, dacă o analiză preliminară va arăta că industriile oţelului şi aluminiului sunt afectate sau periclitate grav. "Tot ce facem este compatibil - la virgulă - cu OMC, spre deosebire de alţii", a spus comisarul, citează Agerpres.

Miniștrii de Finanțe din grupul țărilor puternic industrializate (G7), cu excepția reprezentantului american, au emis duminică un comunicat comun în care își exprimă "dezamăgirea și îngrijorarea unanimă" privind decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune taxe vamale la importurile de oţel și aluminiu, scrie Mediafax.

Semnatarii comunicatului, redactat de Canada, cer o "acțiune decisivă" pentru soluționarea disputei comerciale la summitul liderilor G7, programat să înceapă vineri la Charlevoix, Quebec, relatează agenția Reuters.