Justiția rusă a condamnat luni un jurnalist ucrainean, Roman Souchtchenko, arestat în octombrie 2016 și găsit vinovat de spionaj, la 12 ani de închisoare, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Voi face apel. Această decizie nu este corectă", a declarat, după anunțarea sentinței sale, Souchtchenko, care neagă orice vinovăție.

Parchetul a cerut 14 ani de închisoare pentru Souchtchenko, acuzat de Moscova că este colonel de informații ucrainene.

A fost acuzat de ”culegerea deliberată a informațiilor confidențiale despre activitățile forțelor armate și Garda Națională Rusă”, potrivit elementelor difuzate de serviciile de securitate ruse (FSB), după arestarea lui Souchtchenko în 2016.

Ucraina afirmă că Souchtchenko, în vârstă de 47 de ani în momentul arestării, este jurnalist și corespondent la Paris al agenției publice de știri Ukrinform, pentru care a lucrat din 2002.

Tensiunile dintre Moscova și Kiev, după anexarea Crimeii în martie 2014 și declanșarea conflictului în estul Ucrainei, au condus la multiplicarea arestărilor ucrainenilor acuzați de spionaj în Rusia în ultimii ani.

În Ucraina, jurnalistul Kyrylo Vychynski, angajat la agenţia de presă publică rusă Ria Novosti, a fost acuzat în mai de ” înaltă trădare”.