Mâna dreaptă a președintelui Emmanuel Macron la Elysée, Alexis Kohler, este vizat de o anchetă a justiției franceze legată de suspiciuni de conflict de interese între posturile deținute în funcția publică și legăturile cu armatorul italiano-elvețian MSC, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Dacă Elysée evocă "suspiciuni total nefondate", această anchetă legată de o persoană foarte apropiată de președinte vine în contradicție cu imaginea lui Emmanuel Macron, care, la începutul mandatului său, a promulgat în septembrie 2017, în fața camerelor de filmat, două legi de moralizare a vieții politice, după o serie de scandaluri.

Asociația anticorupție "Anticor" a depus plângere vineri împotriva lui Kohler, 45 de ani, acuzat de trafic de influență și corupție pasivă.

Kohler este secretar general al Palatului Elysée și mâna dreaptă a președintelui.

"Această plângere se bazează pe articole de presă ale Mediapart care conțin numeroase și grave erori", a reacționat președinția.

Anticor denunță legături de familie și profesionale strânse între numărul 2 de la Elysée și armatorul MSC, client important al STX France, șantierele navale franceze din Nazaire.

În plângerea sa, Anticor îi reproșează lui Kohler că a acceptat să fie reprezentant al statului în consiliul de administrație al STX France începând cu 2010 în condițiile în care "nu putea ignora că există un conflict de interese", în condițiile în care armatorul MSC a fost fondat și condus de verii mamei sale.

Pentru a demonstra aceste legături strânse, Anticor reamintește că acest înalt funcționar public a vrut în două rânduri să renunțe la postul de director adjunct la ministerul Economiei, pentru a se alătura armatorului.

Prima oară, în aprilie 2014, comisia de deontologie, instanța însărcinată cu controlul plecărilor funcționarilor publici în sectorul privat, s-a opus cererii sale.

Dar, în august 2016, când Emmanuel Macron a demisionat de la ministerul Economiei, Alexis Kohler a obținut undă verde din partea Comisiei și s-a alăturat MSC Croisières în funcția de director financiar.

Ocupând acest post, a devenit un membru activ al campaniei prezidențiale a lui Macron.

"Este singurul" de care Emmanuel Macron "ascultă cu adevărat", afirma o sursă de la președinție, caând Kohler a devenit secretar general.

De mai mulți ani, asociația Anticor a devenit un actor, uneori contestat, al justiției financiare, pe care a busculat-o cu plângeri cu puternic impact mediatic.