Cei mai importanţi trei oficiali militari ai Coreei de Nord au fost daţi afară conform unui oficial american şi agenţiei de presă Yonhap, o mişcare care ar putea semnala faptul că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, acţionează pentru a înlătura persoanele care nu sunt de acord cu viitorul summit cu SUA, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Oficialul american, care a vorbit cu Reuters sub condiţia anonimatului, făcea referire la un raport al agenţiei de presă sud-coreene Yonhap care anunţa că toţi cei trei oficiali daţi afară au fost înlocuiţi.

El nu i-a identificat pe cei trei oficiali, însă Yonhap informează că ar fi vorba de şeful apărării Pak Yong-sik, şeful Statului Major al Armatei Poporului Coreean, Ri Myong-su şi directorul Biroului Politic al Armatei Poporului Coreean, Kim Jong-gak. Yonhap, citând ca sursă un oficial al serviciilor secrete, a informat că No Kwang-chol, ministru adjunct al forţelor armate ale Ministerului Poporului l-a înlocuit pe Pak Yong-sik iar Ro Myong-su a fost înlocuit de adjunctul său, Ri Yong-gil.

De asemenea, înlocuirea lui Kim Jong-gak ar fi fost confirmată într-un raport al presei de stat nord-coreene luna trecută. Trump doreşte dezarmarea nucleară a Coreei de Nord, însă armele nucleare sunt considerate de conducerea Nordului ca fiind esenţiale pentru supravieţuirea ţării.

Oficialii americani consideră că au existat neînţelegeri în armata nord-coreeană privind abordarea lui Kim faţă de Coreei de Sud şi a SUA. Kim doreşte, astfel, să se asigure că orice înţelegere la care se ajunge cu Trump va fi susţinută acasă.

De când a ajuns la putere în 2011, Kim a înlăturat mai multe persoane din poziţii importante pentru a-şi consolida puterea. Mintaro Oba, un fost diplomat american pentru Coreea de Nord, a declarat că liderul nord-coreean s-ar putea folosi de viitorul summit pentru a scăpa de contestatarii săi. Este, de asemenea, posibil ca „summit-ul să creeze un risc pentru puterea sa internă aşa că s-a protejat prin înlăturarea unor persoane”.