Fostul premier conservator Janez Jansa s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative care au avut loc duminică în Slovenia, dar ar putea avea dificultăţi în obţinerea unei majorităţi în vederea formării unui guvern, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne şi difuzat de televiziunea publică RTV, relatează AFP şi dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Democrat Sloven (SDS) care doreşte să consolideze politicile anti-migraţie ar urma să obţină 25 din cele 90 de locuri în parlament, potrivit sondajelor realizate de televiziunea de stat slovenă, scrieAgerpres.

După SDS, al lui Jansa, pe locul doi se află Lista lui Marjan Sarec (LMS, centru-stânga), cu 13 locuri, fiind prima participare la alegeri a acestei formaţiuni, condusă de un fost actor.

Jansa, nevoit să demisioneze în 2013 din cauza unui scandal de corupţie datând din primul său mandat (2004-2008), l-a depăşit cu mult în sondaje pe premierul în exerciţiu Miro Cerar, asupra căruia patru ani la putere şi-au pus amprenta în pofida unei creşteri economice record şi al cărui Partid al centrului modern (SMC) a fost cotat doar cu 8,8% în sondaje.