​​Cancelarul Angela Merkel a preluat inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron pentru crearea unei forțe militare europene de reacție. „Sunt de acord cu privire la propunerea președintelui Macron pentru o inițiativă de intervenție”, a declarat Merkel pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Declarația marchează deschiderea Germaniei în condițiile în care ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, refuzase până acum să participe la inițiativa lui Macron.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Agerpres/Xinhua

Cu toate acestea, a spus Merkel, o astfel de forță de intervenție, cu o cultură militară strategică comună, ar trebui integrată în „structura cooperării în domeniul politicii de apărare” a UE. Ea se referă la cooperarea Uniunii Europene în domeniul apărării (Pesco). Așa-numita cooperare structurată permanentă a UE și o cultură militar-strategică comună în Europa aparțin „strâns împreună”, în opinia cancelarului german.

Lui Macron nu-i este însă suficientă cooperarea de tip Pesco. Într-o luare de cuvânt din luna septembrie a anului trecut, el a propus constituirea unei trupe pentru misiuni de luptă speciale, în afara celorlalte cooperări în domeniul apărării, din cadrul UE. Uniunea Europeană dispune deja, din 2007, de patru grupuri de luptă militare multinaționale, dar acestea nu au desfășurat misiuni, din cauza unor dezacorduri politice.

Cooperarea Pesco, care de exemplu prevede o conlucrare mai strânsă în domeniul logisticii militare, sau al achizițiilor publice, nu-l satisface pe președintele francez. Emmanuel Macron susține că UE trebuie să aibă o forță care să poată fi desfășurată rapid și planificat, în perioade de criză.

De aceea, el caută și asocierea cu Marea Britanie, care va părăsi UE în martie 2019. Regatul Unit împreună cu Franța dispune de cea mai puternică armată din Europa și de arme nucleare. „Putem deschide o astfel de inițiativă și pentru o țară precum Marea Britanie", a spus Merkel în interviul acordat F.A.S.

Cu toate acestea, cancelarul a insistat pe faptul că Bundeswehr-ul ar trebui să rămână o „armată parlamentară“, în sensul că fiecare misiune în străinătate trebuie să fie aprobată în prealabil de Bundestag. O astfel de inițiativă de intervenție nu înseamnă "faptul că suntem implicați în fiecare misiune", a mai precizat ea.

Angela Merkel a sugerat ca pentru operațiunile acestei noi forțe de intervenție să plătească noul Fond de Apărare al UE.

Până în prezent, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a refuzat să participe la inițiativa lui Macron. Apropiindu-se de propunerea președintelui francez, cancelarul Merkel deschide ușa unui compromis, în legătură cu precedenta dispută pe teme de apărare, dintre Germania și Franța.