Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a cerut scuze persoanelor de orientare homosexuală, duminică, pentru suferinţele şi nedreptăţile pe care li le-au provocat legi represive în Germania nazistă şi în perioada de după al Doilea Război Mondial, relatează agenția Associated Press, citată de News.ro.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

Şeful statului german a cerut scuze într-un discurs pe care l-a susţinut în cadrul unor ceremonii desfășurate pentru a marca persecutarea persoanelor de orientare homosexuală de către regimul lui Adolf Hitler.

Acest tratament dur a continuat în perioada postbelică, în ambele părţi ale Germaniei împărţite la acea vreme, în care homosexulitatea a rămas mult timp o infracţiune penală, a declarat Steinmeier, citat de agenția germană DPA.

"De aceea cer iertare astăzi pentru toate suferinţele, nedreptatea şi tăcerea care au urmat", a declarat preşedintele german.

Steinmeier a declarat că vrea să-i asigure pe "toţi gay-i, lebienele şi bisexualii, toate persoanele «queer», trans- şi intersexuale" că sunt protejaţi în prezent în Germania.