Tabloul "Egipteanca", pictat de Max Beckmann în 1942, a atins un preţ record pentru o licitaţie în Germania, fiind adjudecat pentru suma de 4,7 milioane de euro, anunţă News.ro, care citează Deutsche Welle.

Max BeckmannFoto: Wikipedia

Cinci sute dintre tablourile artistului au fost confiscate din muzee în anii 1930.

"Cap de femeie în albastru şi gri (Egipteanca)" a lui Beckmann a fost vândut joi de casa Villa Grisebach din Berlin unui cumpărător anonim. Lucrarea fusese estimată la 2 milioane de euro.

Potrivit organizatorului licitaţiei, Peter Graf zu Eltz, este cel mai mare preţ oferit la o licitaţie de artă în Germania. Tabloul lui Beckmann "Anni" a fost licitat în 2005 pentur 3,4 milioane de euro.

Pictat pe când Beckmann locuia în Olanda, pânza a fost achiziţionată în Amsterdam de Eberhard Göpel, a cărui soţie, Barbara, a realizat un catalog cu lucrările artistului. Tabloul "Egipteanca" provine din colecţia ei.

Beckmann a numit la început tabloul "Cap de femeie în albastru şi gri", apoi l-a redenumit "Egipteanca". A fost expus în mai multe muzee din lume.

Femeia înfăţişată ar fi egipteanca Nimet Eloui Bey, care a fost pictată de suprarealişti la Paris. Se crede că ar fi fost prietenă aproapiată a lui Man Ray şi Lee Miller.