ONU avertizează că inegalitatea din SUA ajunge la un nivel periculos din cauza măsurilor lui Trump
Philip Alston, raportorul special ONU care supraveghează sărăcia extremă de pe glob, a criticat dur situaţia din SUA. El a avertizat că Trump duce SUA spre o ”schimbare dramatică a direcţiei” prin care sunt recompensaţi cei bogaţi în timp ce cei dezavantajaţi sunt pedepsiţi fiindcă le este blocat accesul la necesităţile de bază.
„Este un atac sistematic la programul de ajutor social al SUA care subminează siguranţa socială a celor care nu se pot descurca singuri. Odată ce înlături orice angajament al guvernului, ajungi rapid la cruzime”, a afirmat Alston, pentru The Guardian.
Milioane de americani care deja au probleme în a se descurca, ar putea ajunge la „ruină”, a avertizat Alston.
„Dacă tichetele de masă, accesul la Medicaid şi subvenţiile pentru locuinţe sunt tăiate, atunci efectul asupra celor dezavantajaţi va fi drastic”, a precizat el.
Rugat să definească „ruină”, Alston a răspuns: „Fără acces la mâncare şi la sistemul de sănătate”.
Afirmaţiile lui Alston fac parte din raportul său privind sărăcia extremă din SUA care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU la sfârşitul lui iunie.
Câştigător al premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a afirmat că este foarte important ca observatorii internaţionali să vorbească despre impactul lui Trump: „Această administraţie a moştenit o situaţie rea a inegalităţii în SUA şi acum doar o înrăutăţeşte. Ce este atât de deranjant este că Trump, în loc să ia măsuri pentru a ameliora problema, ia măsuri care o agravează”.
Printre măsurile criticate se află şi decizia republicanilor de a relaxa taxele pentru corporaţii.
Alston numeşte SUA „un tărâm al contrastelor”, găzduind unul din patru dintre cei 2.208 miliardari ai lumii.
Totuşi, 40 de milioane de americani trăiesc în sărăcie. Peste cinci milioane se află în situaţia unei sărăcii extreme, care este asociate de obicei cu ţările aflate în curs de dezvoltare.
Cine munceste traieste bine. Si nu vrea sa plateasca nimeni din bani munciti impozite marite pentru ca trantorii s-o fredoneze in continuare.
Pe comuniștii de la ONU nu-i doare capul de românul care nu are după ce bea apă, de chinezul ce se sinucide de disperare su de nord coreeanul malnutrit. Pe ei ăi freacă grija de puturoșii ce reduză sliujbe de $35000 pe an.
Nu exită oraș american mare în care să nu vezi cerșetori în fața fiecărui magazin sau restaurant ce are afișe mari cu „We hire now!”. Recurtorii prodcătorilor de echipamente medicale și medicmente (sunt medic, știu chestia asta bine) umblă cu limba scoaă prin ghettouri să găsească mușterii pentru veniuri pronind de la $18/oră ($35000/an sau 11500 de RON/lună) + pensie privată cu contribuția angajatorului (401k) + asiurare medială privtă + o lună de calificare plătită cu leafă întreagă, + transport gratuit, etc. Trebuie de aemenea amintit că costul vieții (alimente, îmbrăcăminte, electromice. mașini) e mai scăzut ca-n România
Raportul privind forța de mună emis azi arată că somajul e la minimul ultimilor 20 de ani. Iar numărul de locuri de muncă disponibile ce nu-și găsesc oupanți e bine peste 6 milioane. În același timp peste 70% din bugetul federal se duce pe cheltuieli sociale... Evient că ceva trebuie făcit pentru a rezolb ituați asta absurdă. Cui nu-i convine n-are decît să le plătească leneșilor posmgii muieți - cum zicea Creangă.
- Un apartament cu un dormitor (2 camere pe romaneste), mult mai bun ca maghernitele din gettouri, pleaca de la $300/luna. Nu la Trump Tower sau la Hilton Gardens, dar e totusi intr-un complex decent, unde ai garaj, piscina, sala de sport, etc.
- Un abonament lunar pe toate mijlocele de transport din zona metropolitana e de $45/luna. Kia raguses facand reclama la TV si radio la "99-99-99": Daca ai o slujba si $0.99 in buzunar, pleci in aceeasi zi de la dealer cu o Kia nou-nouta model 2017 la o rata lunara de de $99/luna cu prima rata $0.99.
- Reforma fiscala a lui Trump scutese de la impozit si orice contributii sociale primii $24000 din venitul anual al fiecarui american. Adica ala care accepta slujba aia de $18/ora ($3000/luna) la o companie de echipament medical, plateste impozit + contributii sociale de ~ $100/luna, apartament $300/luna, masina $100/luna si ramane cu vreo $2500 bani in mana sa se distreze, sa se imbrace si sa manance.
Pe cand eram student la Gerogetown acum 12 ani bursa imi asigura vreo $350/luna pentru toate astea. Adica de 7 ori mai putin. Si n-am facut foamea nicio clipa. E drept ca mai si lucram cateceva in part time prin campus, dar banii aia se duceau pe o masina la seocnd hand, pe vacante si distractie nu erau pentru subzistenta. Deci se poate. Numai ca lenea e cucoana mare...
Nu in ultimul rand 90% din romani fac mai putin de 11500 RON/luna si probabil ca vrero 50% di germanii ce lucreazafac la randul lor mai putin de $3000/luna. Si unii si altii platesc la sumele amarate astea impozite de la sar bastile iar costul vietii atat in Romania cat si in Germania e mult mai mare ca-n SUA...