Liderul partidului socialist spaniol, Pedro Sanchez, va fi noul premier al țării după ce guvernul lui Mariano Rajoy a picat în Parlament în urma unei moțiuni de cenzură, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moțiunea, depusă de Sanchez, a trecut cu 180 voturi pentru, 169 împotrivă și o abținere.

Se estimează că Sanchez va prelua funcția până luni și va numi un nou cabinet în cursul săptămânii viitoare.

Liderul partidului socialist devine al șaptelea premier al Spaniei de la întoarcerea țării la democrație, la sfârșitul anilor ’70, după dictatura lui Franco.

Plecarea lui Rajoy după șase ani în funcție aruncă în incertitudine politică una dintre primele patru economii ale Uniunii Europene, situație cu atât mai importantă cu cât o altă economie de top 4, Italia, abia a evitat alegerile anticipate.

Sanchez a sugerat că va încerca să guverneze până la sfârșitul mandatului actualului parlament, adică până în vara anului 2020. Dar nu este clar încă modul cum va rezista executivul său, în condițiile în care sunt doar 84 de deputați socialiști din 350 în legislativ.

Totuși, în condițiile în care Sanchez și majoritatea partidelor spaniole sunt pro-europene, investitorii consideră că există mai puține riscuri politice acolo decât în Italia.

Justiţia spaniolă l-a trimis luni la închisoare pe fostul trezorier al partidului ce a fost până acum la putere în Spania, Luis Barcenas, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupţie.

Fostul trezorier al Partidului Popular a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea "Gurtel", cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul conservator al lui Mariano Rajoy.

În acest dosar, 29 de persoane - printre care zece foști lideri sau aleși din PP - au fost condamnate pentru corupție, deturnare de fonduri sau spălare de bani, la un total de 351 de ani de închisoare.

Justiția a conchis că există dovezi legate de existența "unui sistem autentic și eficient de corupție instituțională" între partid și o grupare privată, condamnând Partidul Popular al lui Rajoy, în calitate de "participant la profit" din fondurile obținute ilegal de primarii formațiunii, la plata a 250.000 de euro.