Seful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, i-a cerut omologului rus Serghei Lavrov să "ia măsuri concrete" pentru a reasigura Statele Unite, în special cu privire la "interferențele" Rusiei în alegerile din Statele Unite, potrivit Rador, care citeazaLe Soir.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Semn al înghețului dintre cele două mari puteri, acesta a fost primul apel telefonic între cei doi miniștri de la intrarea în funcţie a noului secretar de stat al Statelor Unite, cu mai mult de o lună în urmă.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo l-a asigurat pe Serghei Lavrov că Statele Unite doresc "o relație mai bună cu Rusia". Dar "pentru a realiza acest lucru, Rusia trebuie să demonstreze că este gata să ia măsuri concrete cu privire la subiectele noastre de îngrijorare, inclusiv a interferenței în treburile interne ale SUA", a declarat Departamentul Afacerilor Externe al SUA într-un comunicat.

Recent, fostul director al CIA, Mike Pompeo, a spus clar în faţa Congresului american că Statele Unite trebuie să contracareze aceste interferențe, care, potrivit serviciilor americane, au afectat alegerile prezidențiale din 2016 câştigate de Donald Trump și riscă să se repete la alegerile legislative intermediare din toamnă. Șeful diplomației americane a fost ferm față de Moscova, în timp ce ancheta federală privind aceste interferențe și suspiciuni de coluziune între Kremlinul lui Vladimir Putin și echipa candidatului Trump a împiedicat până acum orice încercare de apropiere dintre cele două țări rivale.

Președintele american, care a făcut campanie pentru o astfel de apropiere, nu dorește să admită interferențele rusești în favoarea sa și neagă cu tărie orice coluziune. Într-un comunicat, diplomația rusă afirmă că cei doi miniștri "au convenit asupra necesității de a lucra pentru (...) depășirea dezacordurilor existente", "în interesul unei normalizări a atmosferei din jurul cooperării ruso-americane".

În cadrul acestui apel care a avut loc, potrivit Moscovei, la inițiativa Washingtonului, Serghei Lavrov și Mike Pompeo au discutat şi despre conflictele din Ucraina și Siria.