Premierul spaniol Mariano Rajoy este pe punctul de a fi demis de Parlament după ce unul dintre partidele cheie a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. Votul este programat pentru vineri, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de partidul socialist care are nevoie de o majoritate de 176 de voturi. Partidul Naționalist Basc a anunțat că va susține moțiunea, care, dacă este adoptată, îi va deschide calea liderului socialist Pedro Sánchez de a deveni premier.

Partidul Naționalist Basc deține cinci mandate esențiale pentru trecerea moțiunii.

Sánchez i-a cerut lui Rajoy să demisioneze înaintea votului de vineri, însă oficiali ai Partidului Poporului (PP) din care face parte premierul au insistat că acesta nu va face pasul înapoi.

Demersul socialiștilor a venit în condițiile în care PP este implicat într-un uriaș scandal de corupție. Sanchez spune că Rajoy nu și-a asumat responsabilitatea pentru implicarea partidului său în acest scandal care a izbucnit săptămâna trecută, după ce unul dintre foștii trezorieri a fost condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupție.

Înalta Curte din Madrid l-a condamnat pe Luis Bárcenas pentru luare de mită, spălare de bani și evaziune fiscală. Cazul este legat de existența unui fond de campanie secret, administrat de PP în perioada 1999-2005.