O mica frază atribuită comisarului european pentru Buget, germanul Günther Oettinger, care asigură că piețele financiare vor "învăța italienii cum să voteze", a stârnit marți indignare generală în peninsulă, scrie AFP.

Gunther OettingerFoto: HotNews / DP

"E o nebunie, la Bruxelles nu mai au deloc rușine. (Oettinger) declară 'piețele îi vor învăța pe italieni să voteze bine'. Dacă nici asta nu e o amenințare! Mie nu îmi e frică", a reacționat imediat, pe Twitter, Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreapta), înainte de a cere demisia imediată a comisarului.

Tweetul în discuție, trimis de un ziarist și distribuit de Oettinger, rezuma o afirmație mai complexă a comisarului german.

"Evoluția împrumuturilor de stat, valoarea bursieră a băncilor, economia Italiei este deja afectată de manieră negativă (...). Putem deci spera ca acest lucru să joace un rol în timpul campaniei electorale ca un semnal pentru a nu aduce populiștii de dreapta sau de stânga la guvernare", a declarat Oettinger, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Chiar și Partidul Democrat (PD, centru stânga), cel mai pro-european din Italia, a criticat declarația.

"Nimeni nu poate spune italienilor cum să voteze, piețele cu atât mai puțin. Italia trebuie respectată", a scris pe Twitter secretarul general interimar Maurizio Martina.

Și Comisia Europeană s-a distanțat de declarație. Purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas a evocat "remarci imprudente": "Italienii și doar italienii vor decide viitorul țării lor. Nimeni altcineva".

În dispută a intervenit și Donald Tusk: "Apelul meu către toate instituțiile UE: respectați alegătorii. Suntem aici pentru a-i servi, nu pentru a le da lecții".

"Nu bursele decid destinul Republicii", a declarat președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani. "Cer tuturor să respecte voința italienilor. Am deplină încredere în ei".