Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să planeze îndoiala cu privire la viitorul său după cel de-al patrulea mandat prezidenţial, care se încheie în 2024, sugerând că ar putea deveni din nou premier, așa cum a făcut-o în 2008, scrie ziarul belgianLe Soir, citat de agențiaRador.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Întotdeauna am respectat și voi respecta Constituția Rusiei. În Constituție, este scris în mod clar: nu mai mult de două mandate consecutive", a declarat Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, fiind întrebat dacă va părăsi realmente puterea după 2024.

"Acum, sunt la al doilea mandat", a adăugat el, reamintind că în 2008 a renunţat la funcția de președinte pentru a deveni prim-ministru înainte de a reveni la putere, patru ani mai târziu.

"Am renunţat la postul de președinte, deoarece Constituția nu permitea să fiu ales a treia oară consecutiv. Asta e tot. Sunt gata să respect această prevedere şi pe viitor", a spus el, sugerând că ar putea aplica aceeași metodă din nou şi să redevină prim-ministru.

În 2008, după al doilea mandat de președinte, Vladimir Putin i-a încredințat Kremlinul lui Dmitri Medvedev. Dar Vladimir Putin, care a devenit prim-ministru, a rămas adevăratul om forte al țării, el ocupându-se de toate problemele cruciale și luând principalele decizii, potrivit observatorilor.

Întrebat în martie de un jurnalist în seara victoriei sale la alegerile prezidențiale cu privire la un eventual nou mandat în 2030, Vladimir Putin părea să respingă o astfel de ipoteză: "Glumiţi! Ce ar trebui să fac? Să rămân aici până când voi împlini 100 de ani? Nu."

Președintele rus, născut pe 7 octombrie 1952, va avea 71 de ani în 2024, când își va încheia mandatul.