Duminică seara, populiştii Italiei făceau spume, iar Uniunea Europeană respira temporar uşurată după ce alianţa împotriva actualei ordini, care urma să conducă guvernul unei ţări care este a patra putere economică a blocului, a explodat în ultimul moment, fiind bănuită că plănuia să se retragă din zona euro pe uşa din spate. La mai puţin de o săptămână după ce partidele populiste ale Italiei, Mişcarea 5 Stele, împotriva actualei ordini, şi Liga, împotriva migraţiei, îşi aplanaseră disensiunile politice şi primiseră cu bucurie mandatul de a forma un guvern despre care ele spuneau că va deschide o nouă eră în istoria italiană şi europeană, duminică seara, premierul lor desemnat a anunţat că nu a reuşit să formeze un guvern, potrivit NY Times, citat de Rador.

Parlamentul italianFoto: Flickr/ Camera dei deputati

"Vă asigur că am depus cele mai mari eforturi şi mi-am concentrat întreaga atenţie asupra acestui obiectiv", a declarat Giuseppe Conte, un avocat până nu demult necunoscut. Alegerea sa ca premier desemnat au stârnit temeri legate de faptul că s-ar putea ca el să fie un pion al forţelor populiste care s-au hotărât astfel să facă un compromis. Anunţul, rezultat al impasului provocat de numirea viitorului ministru al economiei, părea ca, luni dimineaţă, să ducă la formarea unui guvern interimar tehnocrat, dar nu se ştie dacă un asemenea guvern se va bucura de sprijin suficient pentru a trece de votul de încredere al parlamentului or, un atare eşec ar face ca Italia să fie din nou pusă sub semnul incertitudinilor. La aproape trei luni după ce majoritatea italienilor au votat pentru partidele populiste, forţele contestatare au cerut revenirea la urne, ceea ce l-a făcut pe liderul Ligii să se îndoiască de democraţia Italiei, iar pe liderul M5S să pună problema demiterii preşedintelui Sergio Mattarella.

Dar, duminică seara, dl Mattarella, un girant discret al instituţiilor italiene, le-a explicat italienilor că el nu face decât să-şi respecte obligaţiile constituţionale de a confirma un guvern stabil care să apere interesele italienilor. Cu alte cuvinte, dacă ambele partide au pledat pentru părăsirea zonei euro, asta tot ar fi însemnat ceva. Numai că ambele partide au fost însă vagi pe această temă, în special Mişcarea 5 Stele, care susţinuse retragerea în timpul campaniei electorale.

Dl Mattarella a subliniat că, în consecinţă, este inacceptabil ca partidele să impună un ministru al economiei ostil monedei euro şi susţinător al ieşirii din zona monedei unice. "Nu spun asta cu inima uşoară", a subliniat dl Mattarella, "pentru că eu am făcut tot ce am putut pentru ca un guvern politic să poată fi format". Deşi dl Mattarella nu a pomenit numele persoanei propuse ca ministru al economiei de către alianţa populistă, candidatul se numeşte Paolo Savona, un economist în vârstă de 82 de ani, care a deplâns aderarea Italiei la euro.

Dl Mattarella a spus că numirea i-ar alarma pe italieni şi pe investitorii străini. "E de datoria mea ca, îndeplinindu-mi sarcina de a-i numi pe miniştri, să mă achit totodată de datoria de a veghea asupra economiilor italienilor. În acest fel, suveranitatea Italiei va fi reafirmată în mod concret". Dar, duminică seara, Matteo Salvini, liderul Ligii, a susţinut exact contrariul, declarându-se "furios ca o fiară".

"Vi se pare că asta e democraţie?", i-a întrebat el pe jurnalişti. El i-a criticat pe bancheri, Bruxelles-ul, politicienii germani din Berlin şi "marile puteri" pentru că blochează formarea unui guvern şi a subliniat că "italienii nu trebuie să fie sclavii nimănui". Dar dl Salvini, un politician versat, ar avea de câştigat în urma unor noi alegeri, În timpul perioadei de negocieri şi după, sprijinul pentru el a crescut.

Dacă dl Savona era pilula amară pe care dl Mattarella n-ar fi acceptat-o niciodată, nominalizarea acestuia a forţat nişte noi alegeri care l-ar putea propulsa pe Salvini în funcţia de premier al unei largi coaliţii de centru-dreapta alături de fostul premier Silvio Berlusconi. Asta ar scoate din joc Mişcarea de 5 Statele. Duminică seara, liderul acestui partid, Luigi Di Maio, părea chiar apocaliptic, iar la televiziunea italiană, el a cerut demiterea dlui Mattarella pentru că "nesocoteşte voinţa poporului".

Luni, dl Mattarella urmează ca, la Palatul Quirinale, să se întâlnească cu Carlo Cottarelli, fost director al departamentului pentru probleme fiscale al Fondului Monetar Internaţional, pentru a-i cere să formeze un guvern tehnocrat. Dl Cottarelli, care a lucrat şi la Banca Italiei şi pentru o importantă companie energetică italiană, este candidatul preferat al dlui Berlusconi. Întrebat de reporterii de la Bloomberg dacă ar urma să fie premier, dl Cottarelli a răspuns: "Nu cred că există o asemenea posibilitate".

Dar acum această posibilitate există. Numai că, în peisajul electoral italian, atât de imprevizibil, de dramatic şi aparent fără sfârşit, nimic nu este sigur. "Să-i urăm noroc lui Cottarelli?", i-a întrebat retoric dl Conte pe reporterii agenţiei ANSA la ieşirea de la şedinţa avută cu liderii M5S. "Să urăm noroc oricui, dar mai ales Italiei"

Editorial de Jason Horowitz-NY Times (preluare Rador)