Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a plasat luni descurajarea și proiectarea stabilității în fruntea celor cinci teme ale summitului organizației din 11 - 12 iulie, la Bruxelles, și care este destinat să răspundă politicii Kremlinului, scrie AFP.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Hotnews

Acesta a enumerat cele cinci teme - unde mai apare cooperarea cu UE, modernizarea structurilor de comandă și partajarea capacităților și a contribuțiilor - în fața adunării parlamentare a NATO, reunită de vinei la Varșovia.

"Vedem o Rusie mai determinată, care intervine în procese democratice interne, este responsabilă de atacuri cibernetice, investește considerabil în capacități militare moderne, diluează distincția între forțele convenționale și nucleare și, am văzut-o în 2014, capabilă să recurgă la forțele armate împotriva unui vecin, pentru a anexa ilegal Crimeea și pentru a destabiliza estul Ucrainei", a spus el.

În ceea ce privește disuasiunea și apărarea, după summitul din Varșovia 2016 "axat pe întărirea prezenței (NATO) pe flancul estic", la Bruxelles va fi vorba de a vedea "cum se pot îmbunătăți capacitățile de transportare a forțelor, deoarece disuasiunea și apărarea nu depind doar de prezența forțelor amplasate, ci și de capacitatea noastră de a deplasa întăriri", peste Atlantic și prin Europa, a spus Stoltenberg.

Evocând proiecția stabilității, care include lupta împotriva terorismului, acesta a evocat tendința de a implica mai mult forțele locale, citând exemplul Afganistanului.

Stoltenberg a lăudat și eforturile europene pentru întărirea apărării comune, subliniind însă că aceste eforturi "nu trebuie să le concureze sau să le dubleze pe cele ale NATO, ci să le completeze".

În ceea ce privește modernizarea structurilor de comandă ale Alianței, acesta și-a exprimat speranța că la summitul de la Bruxelles se va aproba crearea a două noi centre de comandă, unul "atlantic", la Norfolk, în Virginia, care va răspunde de legăturile dintre American de Nord și Europa, și un altul însărcinat cu sprijinul logistic, în Germania.

În fine, ultima tema va fi "partajarea capacităților și a contribuțiilor": nu e vorba doar de bugetele de apărare, unde NATO cere 2% din PIB pentru fiecare țară membră, ci și participarea la misiuni externe, în Irak, în Afganistan și în cadrul "Prezenței avansate" în Europa centrală și de est.