Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a renunțat la funcție și la eforturile de a forma un guvern duminică după ce președintele a refuzat alegerea sa pentru funcția de ministru al Economiei, crescând astfel posibilitatea organizării unor noi alegeri anul acesta, relatează AFP și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Președintele ales al Consiliului, Giuseppe Conte, și-a predat mandatul președintelui Mattarella", a declarat secretarul general Ugo Zampetti.

”Vă pot asigura că am depus efort maxim și atenție pentru îndeplinirea acestei sarcini și am făcut-o într-un climat de colaborare deplină cu liderii forțelor politice care m-au desemnat ", a spus Conte în fața presei.

Conte, în vârstă de 53 de ani, un jurist novice în politică, a fost desemnat miercuri, dar trebuia ca acesta să fie confirmat, duminică, în funcție și să prezinte președintelui țării o listă de miniștri.

Conte, un profesor de Drept care nu are experiență în politică, a prezentat duminică președintelui Sergio Mattarella lista de miniștri. Președintele a respins propunerea lui Conte pentru funcția de ministru al Economiei, euroscepticul în vârstă de 81 de ani Paolo Savona.

Înainte ca Mattarella și Conte să își fi încheiat întâlnirea, liderul partidului de extremă-dreapta Liga, Matteo Salvini, a spus că singura opțiune acum este organizarea unor alte alegeri.