Columbienii au votat duminică pentru un nou președinte în cadrul unui demers profund diviziv care a ridicat îngrijorări în privința acordului fragil de pace cu rebelii marxiști FARC care s-ar putea reîntoarce la luptă, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În primele alegeri de la semnarea controversatului acord de pace în 2016 cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), alegătorii vor decide înlocuirea președintelui Juan Manuel Santos, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru încheierea celor cinci decenii conflict.

Candidatul de dreapta Ivan Duque s-a angajat să modifice termenii acordului de pace și să aresteze foștii rebeli pentru crime de război. Candidatul de stânga Gustavo Petro, care, potrivit sondajelor, s-ar clasa pe locul doi la aproximativ 10 procente de Duque, a provocat de asemenea tensiuni promițând să revizuiască politica economică ortodoxă a Columbiei și să redistribuie averea bogaților către cei săraci.

În spatele lor sunt centristul matematician Sergio Fajardo și fostul vicepreședinte German Vargas, care are sprijinul lui Santos.

Dacă niciun candidat nu strânge mai mult de 50% din voturi, primii doi clasați vor merge în al doilea tur de scrutin pe 17 iunie.

În urma conflictului dintre FARC şi forţele guvernamentale columbiene, care a început în anul 1958, aproximativ 5 milioane de persoane au fost dislocate, 218.000 au decedat, cel puţin 79.000 au dispărut, iar altele 30.000 au fost răpite.