Sute de mii de argentinieni au ieşit în stradă vineri pentru a-şi arăta opoziţia faţă de acordul în negociere între cea de a 3-a economie a Americii latine şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Argentinienii se tem de ceea ce va cere FMI de la guvernul lor în contrapartidă la creditul solicitat după recenta criză a peso-ului, care s-a depreciat cu 20% faţă de dolar în puţin mai mult de o lună.

"Noi ştim ce este colonialismul neoliberal care nu oferă decât mizerie. Trebuie să-l înfruntăm în stradă şi la urne" la alegerile prezidenţiale din 2019, potrivit unei declaraţii comune citite la o tribună de unul dintre manifestanţi.

Daniel Filmus, fost ministru în guvernul preşedintei de stânga Cristina Kirchner, a pledat pentru ca termenii acordului pe care Argentina se pregăteşte să-l încheie cu FMI să fie dezbătuţi şi aprobaţi de parlament.

Din punctul de vedere al sindicalistului Hugo Yasky, lider al CTA (Centrala muncitorilor din Argentina), faptul că s-a apelat la FMI reprezintă "reafirmarea supremaţiei speculaţiei financiare".

"Nu am votat pentru (actualul preşedinte) Mauricio Macri, dar cred că a înşelat numeroase persoane. Nu şi-a respectat promisiunile din campanie şi ne-a îndatorat", a spus la rândul ei Carmen Gutierrez, o funcţionară.

Pentru a reduce deficitul bugetar de 3,9% din PIB, guvernul a anunţat că ar urma să treacă la o politică de austeritate, singurul mijloc, potrivit acestuia, de a ţine sub control o inflaţie endemică şi a susţine creşterea.

O parte a populaţiei susţine că a fost deja de acord cu numeroase sacrificii, în special din cauza înlăturării parţiale a subvenţiei statului pentru facturile de apă, electricitate şi gaz, într-o ţară în care inflaţia depăşeşte 20% de 10 ani.