Doi foști agenți secreți din Franța au fost arestați preventiv, fiind acuzați că au lucrat pentru serviciile secrete ale Chinei, un dosar de o "gravitate extremă" pentru autoritățile franceze, care deocamdată rămân evazive în ceea ce privește amploarea acestui dosar, scrie AFP.

ParisFoto: Hotnews

Informația, dezvăluită pe surse joi seara, a fost confirmată parțial în cursul nopții de ministerul Armatei și de surse judiciare franceze.

Cei doi agenți, care au fost trecuți în rezervă, lucrau pentru Direcția generală a securității interne DGSE, serviciul francez de spionaj.

Aceștia au fost inculpați în 22 decembrie 2017 și sunt de atunci în arest preventiv, a precizat o sursă judiciară. Alături de cei doi este suspectată și soția unuia dintre agenți.

Televiziunea TMC și cotidianul Le Monde vorbesc de patru persoane suspectate că au fost recrutate de autoritățile chineze pentru a spiona informațiile externe franceze în beneficiul Beijingului.

Interogat de AFP în privința unei eventuale reacții oficiale, ministerul francez al Afacerilor externe nu a reacționat imediat, ilustrând reticența guvernului francez de a se exprima în acest dosar, în condițiile în care astfel de incidente se reglează discret iar Beijingul este un partener economic și diplomatic important pentru Paris.

La Beijing, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Lu Kang, a răspuns: "nu suntem la curent".

Nicio informație nu a fost oferită oficial în privința duratei sau a naturii informațiilor pe care suspecții ar fi putut să le transmită, dar o sursă apropiată dosarului a declarat că a existat o "compromitere dovedită" a unor informații confidențiale.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, justiția a cerut declasificarea unor documente ale DGSE din perioada 6 iulie 2016 - 19 aprilie 2017, lăsând să se înțeleagă că suspiciunile sunt legate cel puțin de această perioadă.

Unul dintre agenți suspectați se afla la post în Beijing, arată presa franceză.

Doi dintre cei trei suspecți sunt anchetați pentru "livrarea către o putere străină a unor informații de natură să aducă atingere intereselor fundamentale ale națiunii" și pentru "compromiterea secretului Apărării naționale", a precizat o sursă judiciară.

Potrivit ministerului, DGSE a detectat posibila trădare și a anunțat procuratura Parisului.