Recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra platoului Golan ocupat este unul din principalele subiecte de discuţie între Israel şi Statele Unite, a declarat ministrului israelian însărcinat cu Informaţiile, Israel Katz, intervievat de Reuters.

Inaltimile GolanFoto: Wikipedia

O asemenea decizie se înscrie în continuarea retragerii americane din acordul privind programul nuclear iranian şi a mutării, luna aceasta, a ambasadei Statelor Unite în Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Platoul Golan este o zonă strategică de circa 1.200 Km2 la graniţa cu Siria. Teritoriu sirian până în 1967 şi Războiul de şase zile, această regiune este de atunci controlată de Israel, care duce o politică de colonizare şi care a anexat-o în 1981 fără a obţine totuşi recunoaştere internaţională, citează Rador.

"Răspunsul cel mai dureros care poate fi dat iranienilor"

Dacă restituirea Înălţimilor Golan către Damasc a fost luată în calcul o vreme de guvernul israelian, acum nu mai este de actualitate, statul evreu considerând prezenţa în Siria a unor elemente iraniene drept o ameninţare la securitatea sa.

Potrivit lui Israel Katz, recunoaşterea de către Statele Unite a platoului Golan ca teritoriu israelian ar veni la timp. "Este momentul perfect pentru a lua o asemenea decizie. Raspunsul cel mai dureros care li se poate da iranienilor va fi să se recunoască suveranitatea Israelului asupra Golanului printr-o declaraţie americană, o proclamaţie prezidenţială săpată în marmura legislativă", a declarat el pentru Reuters.

Ridicată de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în prima sa vizită la Donald Trump la Casa Albă, în februarie 2017, această chestiune este acum examinată la toate nivelurile preşedinţiei americane, a adăugat el. "(...) Există o mare probabilitate ca acest lucru să se întâmple", a spus el. Rugat să spună dacă o asemenea decizie ar putea fi luată în acest an, el a răspuns "da, peste vreo câteva luni".

Invitat să comenteze aceste afirmaţii, un reprezentant al ambasadei Statelor Unite în Israel a refuzat să se pronunţe. Recunoaştgerea suveranităţii israeliene asupra platoului Golan de către Statele Unite s-ar lovi fără îndoială de reticenţele comunităţii internaţionale şi ale Rusiei, care cere de mult timp ca aliatul său sirian să poată prelua controlul asupra acestui teritoriu, potrivit France24.