Cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu un delicat act de echilibru diplomatic atunci când se va deplasa în China săptămâna aceasta, după ce l-a vizitat pe Donald Trump cu aproximativ o lună în urmă - în condiţiile în care cele două țări, China și Statele Unite, sunt implicate într-un război comercial, sau cel puțin într-un schimb de amenințări cu un război comercial care ar putea costa scump întreaga lume, scrieJornal Economico, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Germania și China, două ţări exportatoare care au excedente comerciale mari cu Statele Unite, au fost vizate de barajul de foc al lui Trump împotriva a ceea ce el consideră a fi uşurinţa intrării produselor din aceste țări în interiorul Statelor Unite. Pe de altă parte, China și Germania încearcă să mențină comerțul mondial în cadrul stabilit - și care cuprinde taxe vamale transversal scăzute.

Potrivit analiștilor, vizita lui Merkel în China va servi pentru a transmite un mesaj de solidaritate chino-german către Washington. Dar va trebui să fie un mesaj echilibrat și îndeajuns de vag pentru a nu-l "infuria" pe Donald Trump.

Agenția Reuters amintește că "guvernul lui Merkel împărtășește multe dintre îngrijorările administrației Trump cu privire la practicile comerciale chineze". Astfel, Merkel va trebui să se străduiască să transmită un mesaj dublu: să îmbine o puternică susţinere a multilateralismului, cu o notă critică la adresa Beijingului, în încercarea de a convinge China să "joace corect în comerțul mondial și în investițiile în exterior".

După ce întâlnirea dintre Merkel și Trump nu a decurs în cel mai bun mod - cancelarul german nu a reușit să-l convingă pe președintele american să rămână în acordul nuclear cu Iranul - va fi a unsprezecea oară de când a devenit cancelar, în 2005, că liderul Germaniei vizitează în China.

De această dată Merkel va fi însoțită de o delegație de aproximativ 20 de industriași și directori germani care se vor întâlni cu prim-ministrul chinez Li Keqiang, și joi, la dineu, cu președintele Xi Jinping.

În ziua următoare, cancelarul se va deplasa la Shenzhen pentru a discuta cu autorităţile locale chineze, înainte de a participa la deschiderea unui centru de inovare al Camerei de Comerț și Industrie germane, la vizitarea unei fabrici Siemens și a unui start-up chinez într-un moment în care, în Germania, există o teamă cu privire la influenţa mega-proiectului chinez "Made in China 2025" asupra industriei germane.