Pentru prima dată în zece ani, Bulgaria dorește să reia cooperarea cu Rusia. După ce a fost președintele Rumen Radev, premierul Boiko Borisov călătorește şi el la Vladimir Putin. Bulgaria a distrus trei proiecte comune majore, scrie presa rusă. Ce garanție avem că nu va face la fel? Este posibil să-i credem pe politicienii bulgari, pentru că trădarea lor se traduce în pierderi financiare imense pentru Rusia?, se întreabă Pravda, citată de Rador.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

Presa bulgară nu a neglijat vizita în Rusia a președintelui Rumen Radev. Se subliniază că acestea sunt primele contacte din ultimii zece ani la cel mai înalt nivel. Astfel, publicația „Fakti.bg“ scrie că scopul vizitei este acela de a „restabili dialogul politic la cel mai înalt nivel, după o pauză lungă și o cooperare de succes în toate domeniile de interes reciproc.“ „Știu că e greu să vorbim despre încredere după suspendarea celor trei proiecte majore (oleoductul Burgas - Alexandroupolis, Centrala Atomo-electrică de la Belene şi gazoductul South Stream - nota Pravda), după o confruntare uneori dură între UE și NATO, pe de o parte, și Rusia - pe de altă parte, precum și în ceea ce privește sancțiunile restrictive mioape. Însă eu pot spune că acest prim pas decisiv (pentru normalizarea relațiilor - nota Pravda) a fost făcut“, a spus Radev.

Președintele rus a fost bucuros de acest răspuns - de fapt, este dificil să se aștepte la ceva diferit din partea unui binecunoscut maestru al compromisurilor. Putin a remarcat că marcarea celor 140 de ani de la eliberarea Bulgariei, ca urmare a războiului ruso-turc de Eliberare, este una din cele mai importante date din istoria comună a celor două țări. „Acest lucru arată că relațiile noastre bilaterale nu sunt limitate. Sunt multe lucruri care ne leagă. Vom sărbători Ziua literaturii slave pe 24 mai. La toamnă, în Bulgaria, vor fi zilele culturale ale Rusiei. În ultimul an, am văzut creșterea schimburilor comerciale bilaterale și avem mari oportunităţi. Peste câteva zile, îl vom primi pe premierul Bulgariei și vom continua dialogul cu el", spune Putin, citat de publicația „Fakti.bg“.