Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat, miercuri, că Teheranul impune condiții pentru rămânerea în acordul nuclear, cerând Franței, Germaniei și Marii Britanii să protejeze comerțul cu Iranul după retragerea SUA din acord, relatează site-ul agenției de presă Reuters.

Ayatollah Ali KhameneiFoto: Wikipedia

Khamenei a precizat că puterile europene parte a acordului nuclear (Franța, Germania și Marea Britanie) trebuie să protejeze vânzările de petrol ale Iranului în fața presiunilor aplicate de Statele Unite, să nu caute să negocieze programul balistic al Iranului și să nu se opună acțiunilor Teheranului din Orientul Mijlociu.

”Băncile europene ar trebui să protejeze comerțul cu Iranul. Nu vrem să începem o luptă cu aceste trei țări (Franța, Germania și Marea Britanie), dar nici nu avem încredere în ele. Europa ar trebui să garanteze pe deplin vânzările de petrol ale Iranului. În cazul în care americanii vor putea afecta vânzările de petrol ale Iranului, europenii ar trebui să compenseze acest lucru și să cumpere petrolul iranian”, a declarat Khamenei.

Liderul suprem al Iranului a adăugat că în ultimii doi ani Statele Unite au ”încălcat în mod repetat” acordul nuclear, iar europenii ”au tăcut”. Khamenei a cerut puterilor europene ”să se revanșeze pentru acea tăcere și să se opună noilor sancțiuni ale SUA împotriva Iranului”, potrivit Mediafax.