Ambasada Statelor Unite în China a emis miercuri o alertă sanitară după ce un angajat al guvernului american a fost victima unei leziuni cerebrale ușoare, un incident care aduce aminte de tulburările auditive suspecte reclamate de diplomați în Cuba, scrie AFP.

Casa AlbaFoto: Agerpres

Autorităție americane și chineze efectuează o anchetă în privința simptomelor acuzate de acestă persoane aflată la post în metropola Canton (sud). Ea suferă de un traumatism craniocerebral ușor, potrivit lui Jinnie Lee, purtătoare de cuvânt a ambasadei.

Alerta sanitară a fost transmisă prin email cetățenilor americani care trăiesc în China. Ambasada spune că nu știe care sunt motivele simptomelor și nici dacă există alte cazuri similare.

Statele Unite au anunțat anul trecut că 24 de diplomați americani și membri ai familiilor lor aflați la post în Cuba au suferit misterioase "atacuri acustice". Acestea ar fi provocat pierde de auz, tulburări cognitive și de somn. Și Canada a anunțat că zece persoane au reclamat simptome similare.

"Nu putem la acest moment să legăm (acest incident din China) cu ceea ce s-a întâmplat în Havana dar studiem toate posibilitățile", a declarat la Beijing un oficial al ambasadei americane, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Angajatul în cauză a "reclamat recent senzații de zgomot și presiuni subtile, difuze, dar anormale", se arată în această alertă sanitară.

"Guvernul american ia foarte în serios aceste semnalări și a informat personalul diplomatic în post în China despre acest incident", se arată în mesaj.

Angajatul a suferit "diverse simptome fizice" între sfârșitul lui 2017 și aprilie 2018, potrivit lui Jinnie Lee. Revenită în Statele Unite, această persoană a fost diagnosticată în 18 mai cu un traumatism cranio-cerebral ușor.

"Guvernul chinez ne-a asigurat că efectuează și el o anchetă și adoptă măsurile adecvate", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

În ceea ce privește cazurile din Cuba, Washingtonul a denunțat inițiat atacuri acustice. Dar o parte a presei a scris ulterior că FBI nu a putut stabili cu certitudine cauzele.

Responsabili ai departamentului de Stat au insistat însă că indiciile merg în continuare în sensul unui atac.

Statele Unite acuză autoritățile cubaneze, cel puțin pentru faptul că nu au putut garanta siguranța diplomaților. Havana neagă orice implicare.