Ministerul polonez de Interne a cerut justiției să suspende conducerea unei fundații care susține o mișcare ce s-a aflat la originea manifestațiilor împotriva guvernului conservator, scrie AFP.

Proteste la VarsoviaFoto: Captura Youtube.com

Ministerul acuză mișcarea "Obywatele RP" (Cetățenii Republicii Poloneze) că fac "apel la încălcarea legii" și cere desemnarea unui administrator, potrivit unui comunicat publicat marți seara.

"Obywatele RP" a organizat printre altele contramanifestațiile destinate împiedicării sau perturbării comemorărilor publice, organizate în fiecare lună pe străzile Varșoviei de partidul conservator aflat pentru a comemora catastrofa aeriană de la Smolensk, în 2010, și în care au pierit președintele Lech Kaczynski alături de alte 95 de persoane.

Aceste contramanifestații ale militanților cu trandafiri albi s-au soldat uneori cu intervenții ale poliției, dar anchetele judiciare nu s-au soldat cu condamnări.

Ministerul susține că fundația "Wolni Obywatele RP" nu a ascultat, de mai multe luni, la apelul de a "înceta încălcarea legii și de a incita la acest lucru".

Fundația a reacționat precizând că nu face apel decât la nesupunere civică "în cazul încălcării Constituției, pentru a lupta împotriva interdicției de a permite accesul cetățenilor în Parlament sau împotriva limitării dreptului de reuniune în proximitatea comemorărilor lunare ale dramei de la Smolensk".

"Obywatele RP" a avertizat că își va continua activitățile indiferent de ce se va întâmplă.

Un tribunal din Varșovia a informat fundația că dosarul va fi examinat în septembrie.