Un tribunal din Izmir, vestul Turciei, a condamnat luni (21 mai) la închisoare pe viață 104 foști militari consideraţi vinovaţi de implicare în puciul eşuat din iulie 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează mass-media turcă, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Cei 104 militari au fost condamnați la închisoare pe viață, în formă "agravată", adică fără posibilitatea unei reduceri a pedepsei, cea mai mare sancțiune posibilă în legislaţia turcească.

Printre acești militari se află şi doi foşti generali și trei foşti amirali, a precizat presa, reamintind că în regiunea Izmir se află numeroase instalații militare-cheie, inclusiv Baza Aeriană Cigli, unde se reunise un grup de pucişti acuzaţi că ar fi planificat să-l ucidă pe președintele Erdogan în noaptea loviturii de stat eşuate din 15 iulie 2016.

Autoritățile turcești au atribuit această lovitură predicatorului turc Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite, și rețelei acestuia, pe care Ankara o desemnează prin acronimul FETO. Dl Gülen neagă orice implicare.

După ce lovitura de stat nu a reușit, autoritățile turcești au lansat o ripostă implacabilă, urmărind presupuși susținători ai predicatorului Gülen din armată și instituțiile statului.

Pe lângă presupuşii susţinători ai predicatorului, aceste epurări i-au afectat și pe oponenții politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, mass-media critică și pe militanţii pentru drepturile omului.

Procedurile judiciare inițiate după puciul ratat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde peste 55.000 de persoane au fost încarcerate, dintre care aproape 7.500 sunt militari.