Fostul președinte american Jimmy Carter a declarat, marți, că Donald Trump are ”șanse bune” să câștige premiul Nobel pentru Pace dacă reușește să rezolve criza nord-coreeană și să încheie un acord nuclear cu Phenianul, relatează site-ul Politico.com, citat de Mediafax.

Jimmy CarterFoto: Big Think

"Dacă preşedintele Trump reuşeşte să încheie acord de pace acceptabil cu Coreea de Nord, atunci candidatura lui pentru premiul Nobel pentru pace trebuie studiată”, a declarat Carter.

Fostul președinte american a precizat că rezolvarea problemei nord-coreene ”ar fi un succes uriaș pe care niciun alt președinte american nu a reușit să-l obțină”.

”Un acord ar putea fi încheiat cu nord-coreenii dacă negociatorul SUA, poate chiar președintele Trump, va da asigurări Phenianului spunându-le că SUA vor renunța la amenințări și la sancțiuni”, a adăugat Carter.

Declarațiile fostului președinte american au fost făcute în contextul în care Trump și liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ar putea avea o întâlnire istorică menită să reducă tensiunile din Peninsula Coreea. Cu toate acestea, Trump a semnalat marţi că întrevederea programată pentru data de 12 iunie cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ar putea fi amânată.

Anterior, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că Trump ar trebui să câștige Premiul Nobel pentru Pace ca recunoaștere pentru eforturile sale în legătură cu soluționarea crizei privind programul atomic al Phenianului.