Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a decis, marți, expulzarea însărcinatului cu Afaceri al SUA din Caracas, ca reacție la decizia Washingtonului de a impune noi sancțiuni economice împotriva regimului condus de Maduro, relatează site-ul postului France 24, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia lui Maduro vine în contextul în care SUA au anunțat că nu recunosc alegerile prezidențiale din Venezuela organizate duminică și că vor extinde sancțiunile economice împotriva Venezuelei. Vizați de decizia regimului Maduro sunt Todd Robinson însărcinatul american cu Afaceri din Caracas, cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA din Venezuela, și adjunctul său Brian Naranjo, despre care Maduro susține că este ofițer CIA.

”L-am declarat persona non grata pe însărcinatul cu afaceri al SUA, iar acesta va trebui să părăsească țara în termen de 48 de ore. Resping toate sancţiunile împotriva Venezuelei pentru că ele fac rău și provoacă suferinţă poporului venezuelean. Vom prezenta dovezi asupra actelor de conspirație efectuate de Ambasada SUA”, a declarat Maduro.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care SUA extind sancțiunile economice impuse împotriva regimului Maduro, ca urmare a organizării alegerilor prezindețiale, considerate de SUA nelegitime.Nicolas Maduro a fost reales în funcția de președinte al Venezuelei pentru un nou mandat de șase ani, după ce a obținut 67.7% din voturile alegătorilor în cadrul scrutinului organizat duminică.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste o sută de manifestanţi.