Israelul a folosit pentru prima oară avioanele sale F-35 în operațiuni de luptă, devenind astfel prima țară din lume care supune aceste aparate invizibile de ultimă generație „probei focului”, a anunțat marți comandantul armatei aerului, citat de AFP.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

"Adir" ("puternicele"), numele în ebraică pentru F-35, "sunt operaționale și iau parte la misiuni de luptă", a afirmat generalul Amikam Norkin, într-o conferință de presă la Herzliya (centru).

"Am efectuat prima lovitură din lume pornită de la un F-35", a adăugat el.

"Am atacat în două rânduri în Orientul Mijlociu folosind F-35, suntem primii din lume care am făcut asta", a subliniat el, potrivit afirmațiilor sale, publicate pe site-ul armatei aerului din Israel.

Acesta nu a oferit detalii suplimentare. În ultimii ani, armata israeliană a lovit zeci de ținte în Siria: poziții ale armatei regimului Bashar al-Assad, convoaie de arme cu destinația Hezbollah și, mai recent, instalații și echipamente iraniene.

Israel, stat recunoscut pentru cea mai puternică armată din regiune, a primit la finele lui 2016 primele sale F-35, însărcinate să asigure superioritatea militară într-o zonă unde are numeroși dușmani.

In total, statul evreu a anunțat că a primit 50 de exemplare ale avionului construit de grupul american Lockheed Martin. Israelul anunțase în decembrie că primele sale "Adir" au devenit operaționale.

Armata israeliană a lovit în 10 mai ținte militare iraniene în Siria, ca represalii la tiruri de rachete care au lovit pozițiile ocupate în Golanul anexat și atribuite Iranului.

Această operațiune a stârnit îngrijorări legate de riscul unei confruntări deschise între Israel și Iran.

O adevărată bijuterie tehnologică, avioanele F-35 sunt prezentate de Israel drept unul dintre răspunsurile la "amenințarea" iraniană deoarece pot trece nedetectate de rachetele S-300 livrate Iranului de către Rusia.