Comisia pentru Afaceri externe se pronunță pentru o acțiune mai fermă împotriva fluxului de bani rusești care circulă în Marea Britanie. O influentă comisie parlamentară britanică i-a cerut luni (21 mai) guvernului Theresei May să facă mai mult pentru a lupta împotriva fluxului de bani rusești "corupți" care circulă în Londra, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu există nicio scuză pentru ca Regatul Unit să închidă ochii în timp ce cleptocrații președintelui Putin şi cei care încalcă drepturile omului folosesc "bani spălaţi" la Londra pentru a ne corupe aliații, pentru a slăbi parteneriatele și pentru a eroda încrederea în instituțiile noastre", scrie într-un raport Comisia pentru Afaceri externe a Camerei Comunelor.

Premierul conservator Theresa May și-a întărit poziția față de Moscova, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic, pe 4 martie, otrăvire imputată Rusiei, care neagă acuzaţia. Guvernul a expulzat diplomați ruși și a promis să vâneze "criminali și elite corupte", în timp ce deputații au aprobat un amendament pentru a impune sancțiuni care "să descurajeze" încălcările drepturilor omului și "să-i facă să dea socoteală" pe cei care le comit.

Dar, potrivit comisiei, "președintele Putin și aliații săi au putut continua să se comporte ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, ascunzând şi spălându-şi averile corupte la Londra". "Marea Britanie trebuie să fie clară cu privire la faptul că nu mai este binevenită pe piețele noastre corupția Kremlinului și că noi vom acționa", insistă ea.

În consecinţă, deputații solicită acțiuni mai ferme, ei vor să vadă că Londra își folosește poziția de centru financiar mondial pentru a consolida lacunele din sistemele existente și solicită o cooperare consolidată cu Statele Unite, țările din G7 și din Uniunea Europeană.