Justiţia ucraineană l-a condamnat luni, la şase ani de închisoare, pe francezul Grégoire Moutaux, arestat în posesia unui adevărat aresenal de război şi acuzat că pregătea atentate în timpul Campionatului European de Fotbal Euro-2016 în Franţa, relatează AFP.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

La doi ani după arestarea la frontiera ucraineano-poloneză a tânărului originar din Meuse, în estul Franţei, chiar înainte de competiţie, acesta şi-a aflat pedeapsa în orăşelul Liuboml, în Volinia (vest), după ce a păstrat tăcerea tot procesul.

Moutaux, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit vinovat de ”pregătirea unui atentat terorist”, ”deţinere ilegală” şi ”tentatvivă de contrabandă” cu armament şi explozivi, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a parchetului regional, Natalia Murahevici. El ”intenţiona să organizeze aceste incendii criminale şi atentate” în Franţa, a spus ea.

Grégoire Moutaux a venit în Ucraina în iunie 2015, după care a fost văzut din nou în decembrie acelaşi an.

El a fost arestat pe 21 mai 2016 la frontiera ucraineano-poloneză, după şase luni de anchetă, în posesia a 125 de grame de TNT, două lansatoare de rachetă antitanc, cinci puşti de asalt de tip Kalaţnikov şi peste 5.000 de piese de muniţie, a anunţat Serviciul ucrainean de securitate SBU.

Potrivit SBU, el preconiza să ţintească o moschee, o sinagogă şi centre de impozitare, pentru a-şi exprima astfel opoziţia faţă de politica în domeniul imigraţiei a Franţei, faţă de ”difuzarea islamului” şi ”mondializare”.

Aceste acuzaţii prezentau, totuşi, numeroase zone de umbră iar autorităţile franceze - care la momentul arestării sale privilegiau traficul de armament terorismului - nu au reacţionat luni seara.

Serviciile ucrainene nu au explicat cum un singur bărbat, fără o reţea, poate să comită un număr atât de important de atentate. Era neclar şi cum a putut să achiziţioneze tânărul acest arsenal şi dacă avea vreun complice.

Unii observatori îşi pun de asemenea întrebări despre arestarea sa, filmată de la un capăt la altul şi care le aduce a înscenare.

Altă sursă de întrebări este faptul că, la acea vreme, în timp ce-l supravegheau pe tânăr, ucrainenii nu şi-au avertizat omologii francezi, declara în 2016 o sursă din cadrul poliţiei franceze, potrivit news.ro.